Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на къдрав ретривър

Характер и поведение на къдрав ретривър

Характер и поведение на къдрав ретривър
Снимка: Pinterest

Къдравият ретривър е изключително интересно куче. Това се отнася до всичко около него - външен вид, впечатление, което оставя у околните и характер и поведение.

Когато се споменава породата, става въпрос за къдраво куче с аристократично излъчване, което е стара английска порода, с предци измежду пуделите, лабрадорите, сетерите и водните шпаньоли. Този микс свързва качествата на много породи и прави кучето интересно и ценно. Затова по-често са го отглеждали като домашен питомец, отколкото като ловна порода.

От качествата, наследени от предците, се е получил благоразумен и спокоен темперамент. Ако го сравним с лабрадора примерно, това животно внимателно обмисля действията си, всяка своя стъпка. На ретривъра е нужно внимателно да се обясни защо трябва да изпълни някаква заръка и докато то не разбере какво и защо се иска от него, няма да успее в изпълнението.

Изглежда трудно да се работи с такова куче, но всъщност експертите обичат тази порода благодарение на качества като отдаденост, баланс и предпазливост. Те могат да взимат самостоятелни решения и затова изглеждат твърде независими.

Към стопаните ретривърите изпитват неограничена преданост и вяра и тези качества провокират студенината на кучето по отношение на външни лица. При неправилно възпитание кучето дори може да прояви слаба агресия, но то не представлява заплаха за никого.

Къдрав ретривър
Снимка: Dogtime

Дискретни, отдадени и дръзки, ретривърите могат и трябва да общуват с хората. Те няма да се преструват на бавачки с малките деца, но могат да бъдат възможно най-добрите спътници на подрастващите. По характер къдравите ретривъри могат да бъдат спокойни, когато къдравият им ретривър е близо до малкото дете, защото некоординираните и необмислени движения на малчугана няма да предизвикат ответна реакция у кучето, заплашваща детето. Домашният питомец просто ще се оттегли на спокойно за себе си място.

Къдравият ретривър се разбира не само с хората, но и с всякакви други животни. В обществото на други кучета се държи независимо, без да се налага като лидер. Няма да заеме и позиция на подчинен. Несъмнено къдравият ретривър е животно, което си знае цената, както и мястото. Изводът, че това е много умно четириного, се налага от само себе си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest