Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Колко години живеят боксерите?

Колко години живеят боксерите?

Боксерчета
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Всяка порода кучета, а и животни изобщо, имат проследена средна продължителност на живота, която е сбор от няколко фактора - общ здравен статус на породата, индивидуални особености, начин на отглеждане и адаптивни способности.

За средната продължителност на живот на една порода куче се съди от наличието на наследствени или придобити заболявания, характерни за представителите и определящи общия здравен статус. Наред с това има значение как стопанинът се грижи за своя питомец, затова средната продължителност е само число за справка.

Каква е средната продължителност на живот при боксерите?

Боксерите принадлежат към средно големите кучета. За едрите и гигантските породи знаем, че имат по-къса продължителност на живота от малките породи. Според специалистите едно куче с тегло 25 килограма живее средно 10 - 12 години. Към тази група кучета спада и боксерът. Колко години живеят боксерите? Неговата средна продължителност на Колко години живеят боксерите живот възлиза на 10-12 години.

Индивидуалните особености обаче, начинът на живот и здравният статус могат да продължат или съкратят тази възраст. Ако боксерът е достигнал възраст 12 години, стопанинът може да се поздрави с начина, по който се е грижил за своя питомец, а това означава, че му е осигурил правилна диета, достатъчно физически упражнения и активност, които не са позволили кучето да натрупа излишно тегло и да заболее. Към заслугите на такъв стопанин може да се включи и правилният избор на животно без наследствени заболявания.

Боксер

Здравословните проблеми при боксерите, способни да окажат влияние върху продължителността на живота идват основно от дихателната система и оттам възможността на прегряване, което понякога води до смърт, както и проблеми с храносмилателната система.

Опасността от рак при възрастните кучета, а такива са животните, вече навършили 9 години е също толкова голяма, колкото и при останалите породи, което означава, че огромен процент смъртност настъпва от това заболяване.

Възрастните боксери страдат от много болести, които снижават значително качеството им на живот и спомагат за съкращаването му. Най-добрата превенция е доброто отглеждане на боксера в активната му възраст, за да посрещне старостта в добро състояние, което ще му даде възможност да достигне и надмине средната продължителност на живот за породата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest