Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при холандско овчарско куче

Заболявания при холандско овчарско куче

Заболявания при холандско овчарско куче
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Овчарските кучета, към които принадлежи и холандската овчарка, известна като хердер, са здрави и издръжливи животни. Това се дължи на факта, че те са наследници на древни породи, едни от първите кучета, които помагали на човека в пашата на добитъка му.

Нуждата от такъв помощник е довела до внимателна селекция, в резултат на което се е появила групата на овчарските кучета - работни породи, с отличен здравен статус, способен да отговори на високите очаквания и нуждата от активен и устойчив спътник и помощник в трудни условия.

Добра новина е, че издръжливата порода на холандския хердер няма почти никакви наследствени малформации. Холандската овчарка е много здраво животно, което е активно във всякакви условия. Освен това то е еднакво здраво както физически, така и психически и може да устои на такива натоварвания.

Единствен проблем от здравословно естество, който може да се очаква, е кучешка дисплазия на тазобедрената става, характерна за различни породи едри и средни кучета.

Заболяването при кучетата представлява аномалия на ставите, които в някои случаи водят до разместването им. Болестта лесно се улавя. Животното започва да куца, или избягва всякаква активност, а това впечатлява веднага, защото не е характерно за породата. Принципно това е наследствено заболяване, затова при избора на домашен любимец е добре да се направи справка за родителите на кученцето.

Дегенеративната миелопатия е друго характерно за холандските овчарки заболяване, засягащо гръбначния стълб, но при хердера то е по-скоро изключение.

Холандска овчарка хердер

Диетата на хердера трябва да бъде следена, защото напълняването е по-опасно, отколкото характерни за овчарските породи заболявания.

Хранителни алергии могат да се появят само при грешки в храненето от страна на стопанина, защото кучето има здрав храносмилателен тракт.

Опасности може да се появят при инфектиране с различни паразити - кърлежи, бълхи и други, затова своевременното обезпаразитяване на кучето - външно и вътрешно, не бива да се неглижира.

Тъй като говорим за работно куче, което ще се сблъсква с всякакви предизвикателства в работата си, имунизациите са от първостепенно значение за здравето на холандската овчарка. Преди да бъде пуснато да работи, хердерът трябва да премине пълния ваксинационен курс, което гарантира, че стопанинът ще има благонадежден и винаги здрав помощник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest