miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на холандско овчарско куче

Важни грижи при отглеждане на холандско овчарско куче

Важни грижи при отглеждане на холандско овчарско куче
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Групата на овчарските кучета е доста многобройна и те се приемат и толерират добре от потенциалните стопани с едно изключение. Това е холандското овчарско куче, известно и като хердер.

Каква е причината?

Холандската овчарка е типично работещо куче. То е енергично, непретенциозно, много лоялно към стопанина и все пак не е популярно и търсено. Причината е в не особено симпатичния му външен вид. За стопани, които ценят обаче други качества, това е едно чудесно предложение, особено за тези, които са прекалено заети, за да полагат по-специални грижи за своя домашен питомец.

Хердерът е едно от най-непретенциозните кучета по отношение на поддръжка. Може да живее както във волиера, така и в апартамент, макар че е предимно дворно куче. Ако бъде държано на двора, кучето се чувства добре, стига да не е вързано на верига.

Като работещо животно, то е твърде активно и се нуждае от много движение и постоянни тренировки. Добър спътник е на стопанина за дълги разходки.

Тъй като има гъст подкосъм на козината, не се нуждае от допълнително затопляне, ако е навън.

Грижите са минимални. Периодично трябва да се преглеждат ушите на кучето и да се почистват при нужда. Ноктите обикновено се изтъркват самостоятелно. Очите нямат нужда от специални грижи. Зъбите може да бъдат почиствани, но и специалните лакомства за четириноги вършат чудесна работа.

Грижата за козината е различна, в зависимост от нейния вид. Късокосмести и дългокосмести холандски овчарки се сресват веднъж седмично. Сезонното линеене обаче е много интензивно, особено напролет, когато зимният подкосъм пада, и тогава дългокосместите имат нужда от повече внимание и редовно сресване, за да не се заплитат мъртвите косми в останалата козина.

Холандско овчарско куче с по-дълга козина се нуждаят от подстригване 2-3 пъти в годината. Къпането се прави според нуждата. Мръсната и мокра козина придобива специфична миризма, която не съществува, когато хигиената на кучето се поддържа на нужното ниво.

При необходимост от къпане трябва да се ползват подходящи кучешки шампоани. Обикновено къпането 2-3 пъти в годината е достатъчно, домашният любимец да има спретнат вид.

С минимум усилия фермерът може да получи чудесен помощник в работата си, а активният стопанин - лоялен спътник и приятел.

Вижте още: Хранене на холандска овчарка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати