Miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при японски хин

Заболявания при японски хин

Заболявания при японски хин

Японският хин е изключително нежно и деликатно животно, тихо, красиво и спокойно по нрав, повече напомнящо на поведението на котките, отколкото на винаги енергичните и шумни кучета. Чисти, спокойни и много красиви, представителите на тази порода внасят елегантност и стил в дома, затова всеки стопанин иска неговият хин да бъде здраво и дълголетно животно.

Продължителността на живота на хина е 10-12 години, като това зависи от здравословното състояние на животното. От какви заболявания страдат най-често хиновете и доколко те определят продължителността на живота им?

Може да се каже, че наследствените и типичните за породата болести не са много. Повечето декоративни породи, към които принадлежи и кучето японски хин, боледуват също както котките от сърдечни заболявания. Това е твърде опасно за тях, тъй като заболяването рядко се открива навреме. Обикновено мъниците не са подлагани на интензивни тренировки, които да покажат наличие на проблем.

Началото на болестта при японския хин обикновено се пропуска, а първите признаци са лесната умора, нежеланието за излизане навън, сънливостта и загубата на апетит. Те преминават внезапно в добре изразено болестно състояние, защото сърцето вече не може да изпомпва кръв дори в спокойно състояние.

Какво може да се направи? Единствено профилактиката е възможен отговор, за да може специалистът ветеринар да открие навреме проблема и чрез лекарства и добре направена диета да удължи живота на домашния любимец.

Друго заболяване, характерно за японския хин са болестите, характерни за кучета с брахицефалична структура на черепа. Тази физиологична особеност създава проблеми с дишането, както по време на активна дейност, така и при спокойно състояние. Тези проблеми растат особено през летните месеци с повишаването на температурата. Собствениците трябва да бъдат много внимателни, защото прегряването бързо води до смъртта на кучето.

Японски хин

Други проблеми възникват с очни и ушни инфекции, но те са лесни за предотвратяване, стига да се поддържа хигиена с редовно почистване на ушите на кучето с влажен тампон.

Инфекциозните заболявания при японския хин не са често срещани, тъй като кученцето е много чисто, не прекарва дълго време навън и срещата му с паразити е по-рядка, отколкото на останалите породи.

Профилактиката чрез редовни ваксинации на кучето е важна и стопаните трябва да я спазват, ако искат тяхното кученце да се окаже сред дълголетниците при хиновете, достигнали 14-15 години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest