miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на грейхаунд

Важни грижи при отглеждане на грейхаунд

Важни грижи при отглеждане на грейхаунд
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Хрътките са бързи кучета, които често участват в състезания по надбягване и това е известно на всеки човек. Малцина обаче зная коя е най-бързата хрътка и с какво се отличава от останалите?

Най-бързото куче сред хрътките е грейхаунд, който развива скорост от 72 километра в час, и заради това феноменално постижение екземпляри от породата често участват в състезания по надбягване, но само в късите спринтови дисциплини, защото не са достатъчно издръжливи в дългите бягания.

Как се отглежда такъв бегач, какви грижи изисква грейхаунда?

Отговорът на този въпрос не е труден. Имайки предвид, че след като състезанието приключи, грейхаундът се превръща в диванно куче, което обича да се излежава спокойно и да наблюдава случващото се наоколо като истински аристократ, какъвто е по природа, то грижите за него са малко по-специални, като за истински благородник.

Необходима е малка, но топла стая, с добре обмислена вентилационна система. Леглото на кучето, ако се отглежда в апартамент, е добре да бъде на сенчеста страна, далече от течението и шума, защото то лесно простива и обича спокойствието. Тънката козина и неразвитият подкосъм пречат на животното да понася добре студа и горещината. За да излезе навън през зимата на разходка, са нужни топли дрехи. Това е единственият начин да се избегне хипотермията, макар че много от елегантните животни не харесват премяната си за през зимата.

Обичайните и задължителни разходките при минусови температури трябва да бъдат кратки. Не е необходимо тогава кучето да се товари с физическа активност. Хрътката може да тича до колелото на собственика или да се присъедини към него за сутрешния джогинг, но не и повече от това.

Oтглеждане на грейхаунд

Това куче не изисква често къпане, веднъж в годината е достатъчно, за да не се развали козината му. Честото миене ще премахне защитния слой мазнина и то ще започне да се цапа по-лесно.

Веднъж седмично тялото на грейхаунда може да се почиства с влажна кърпа, за да се отстранят мъртвите косъмчета. Ресане не е нужно.

Зъбите на кучето се препоръчва да се мият веднъж в седмицата, защото острите лица на животните водят до чести проблеми. Ноктите също е нужно да се режат 2-3 пъти в месеца, защото неподдържаните създават дискомфорт и водят до деформация на лапите и гръбнака.

Грижата за очите и ушите е стандартна, както при другите породи, почистват се всяка седмица. Лапите на кучето обаче изискват по-специално внимание, защото са много нежни и лесно се пукат.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest