Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на унгарска хрътка

Хранене на унгарска хрътка

унгарска хрътка
Снимка: ErdelyikopoNet

Унгарската хрътка е бързо, подвижно и умно ловно куче, като дългокраката разновидност е грациозно като газела животно. Противно на очакванията, това е много непретенциозно куче по отношение на храненето, не страда от хранителни алергии и заболявания на храносмилателната система, които да налагат по-специален режим при избора на хранителна диета.

Според някои специалисти, унгарската хрътка се смята за селско куче и затова в диетата му може да присъства суровото месо, но все по-често се твърди, че термично обработените меса са правилния избор за поднасяне на месото, за да се предотвратят всякакви възможни инфекции.

По отношение на най-важната част от диетата - месната, подходящи са всички постни меса, към които спадат пилешкото, телешкото, пуешкото, заешкото, агнешкото и дивечовото и техните субпродукти, а изключение трябва да се направи за свинското и овчето. Тръбните кокали също са изключени, а карантиите трябва да се добре сварени.

Хранителният баланс, осигуряван от разнообразни храни, е добре да включва твърдо сварени яйца, зеленчуци, кисело мляко и извара. Към диетата на унгарската хрътка, подчинена на естествени продукти, трябва задължително да се добавят витамини и минерали, особено калций, който се изисква за доброто състояние на скелетната структура на унгарската хрътка, която обикновено е подложена на големи натоварвания, поради участието на животните в други дейности, различни от това да бъдат домашни любимци и компаньони на стопаните.

Самият начин и честота на поднасяне на храната зависи изцяло от дейностите, предвидени за това куче.

хранене на унгарската хрътка
Снимка: ErdelyikopoNet

Най-често унгарските хрътки се хранят с фабрично приготвена храна и тя е снабдена с всички необходими хранителни вещества, а дозите са стандартни за куче от този размер.

Много хрътки обаче са участници в състезания по надбягване, а други са ловни животни и тяхното хранене изисква по-различен ритъм. Те обикновено не се хранят 2 пъти на ден, както е стандартът, а дажбата им се разделя на повече хранения, като в никакъв случай не се дава храна на куче, което отива на състезание или на ловен излет, защото не могат да бягат с пълен стомах.

Част от дажбата се дава след съответното участие в някаква дейност с цел стопляне и успокоение на животното. Добре е също така кучето да се храни след прибиране от разходка или обучение, а не преди това.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest