miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при брадато коли

Заболявания при брадато коли

Заболявания при брадато коли
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Брадатите колита са пастирски кучета още от създаването на породата. Те са работили винаги навън, в различни климатични условия и на различен терен, което ги е направило здрави и устойчиви на промените на околната среда животни.

Те обаче са предразположени към някои кучешки заболявания, които имат главно наследствен произход и затова трябва да им се обърне внимание. Болестите при брадатото коли не се срещат толкова често, колкото при други кучешки породи, но могат да се проявят, затова е нужна профилактика. Най-вече тя се изразява в редовни профилактични прегледи при ветеринар на всеки 6 месеца, както и редовна имунизация. Ето възможности здравословни проблеми на брадатото коли:

- Тазобедрена дисплазия - това заболяване е характерно за всички четириноги и се причинява от износване на ставите, което навежда на мисълта, че е по-често срещано при по-възрастни животни.

- Епилепсия - кучешката епилепсия е с доста голяма честота и засяга значителен брой породи, включително брадатото коли. Лечението се извършва задължително от специалист.

- Болести на дебелото черво - тези оплаквания се получават често от неправилно хранене, използване на храна от нисък клас, или хранене на кучето с човешка храна. Това предизвиква хранителни алергии и заболявания на червата.

- Пемфигус - това е автоимунно кожно заболяване при кучета, от което страда и породата брадато коли. За щастие болестта е само на кожата и не засяга вътрешни органи, но пък цялостно лечение все още няма. Според някои специалисти болестта може да бъде наследствена.

- Прогресивна атрофия на ретината - това дегенеративно заболяване обикновено е резултат на възрастови промени. То също е нелечимо и прогресиращо. Най-често завършва със слепота.

Брадато коли

- Аортна стеноза - това заболяване представлява стесняване на аортната клапа на сърцето, което пречи на свободното преминаване на кислорода през сърцето. Няколко породи са предразположени към тази болест и брадатото коли е едно от тях.

- Болест на Вилебранд - това заболяване при брадатото коли също е наследствено и представлява нарушение на кървенето, тоест проява на непредизвикано кървене, което не може да се овладее. Аномалията засяга кръвния поток и поради кръвозагубите води до анемия в много случаи.

Инфекциозните заболявания са друга част от общата опасност за здравето на брадатото коли и се причиняват от паразити. Затова е необходима редовна профилактика чрез външно и вътрешно обезпаразитяване на кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest