miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Дресура и обучение на брадато коли

Дресура и обучение на брадато коли

Дресура и обучение на брадато коли
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Брадатото коли е умно, интелигентно и схватливо животно и неговото обучение не представлява трудност. Процесът на обучението му трябва да започне със социализацията му и колкото по-правилно се извършва тя, толкова по-лесно ще протекат останалите занимания в този порядък.

За брадатите колита може да се каже, че са общителни животни по природа, но върху този аспект от същността им е нужно да се работи допълнително не само в периода, когато са малки кутрета, а и в зряла възраст. Работата с кучето е важна за избягване на чувството на страх, лошите реакции или неподходящото поведение в различни ситуации.

Социализацията ще бъде успешна, ако брадатото коли се обучи как да взаимодейства с децата, с непознати хора и с други кучета. Емоционалната стабилност при тази порода се постига с различни стимули от околната среда, не само предмети, но и живи стимулатори.

Добре е да се знае, че брадатото коли притежава висока интелигентност, която му позволява да се отличи във всички специалности, по които се обучават лаещите четириноги. Положителното отношение и похвалите имат силен ефект.

Не е тайна, че породата има поведенчески проблеми и знанието за това ще насочи стопанина към повече упражнения за общуване, така че чувството за отегчение или тревога у кучето да изчезне. Ако са изолирани, тези животни често развиват разрушителни навици. Такива се проявяват при раздяла със стопанина или тревожност при кучето.

Брадато коли

Брадатото коли има и вродено поведение, което е силно досадно. Тъй като пастирските му инстинкти са много силни, някои от кучетата обичат да ръководят децата и другите домашни любимци. Това им поведение е генетично заложено и когато се появи, то не може да бъде премахнато при отглеждането на брадатото коли. Възможно е обаче да бъде пренасочено към дейности като пастирство, игри, наподобяващи пастирство или други планирани игри, които да задоволят тази му страст.

Добре е целият процес на обучение и дресура на брадато коли да започне, когато животното е на около 3 месеца като сложността на командите се увеличава с напредването на възрастта и самия обучителен процес. При правилно проведено обучение стопанинът ще бъде зарадван от удоволствието, с което неговия питомец изпълнява исканото и желанието му да зарадва своя човек.

Вижте също: Съвети при хранене на брадато коли

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest