miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Характер и поведение на айну

Характер и поведение на айну

Характер и поведение на айну
Снимка: animalsbreeds
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Интересът към екзотични животни изглежда като хоби за хора, които не могат да получат удовлетворение от добре познати породи домашни любимци. Те не могат да предложат нищо ново и неочаквано като възможности и поведение. Редките, скъпи и необичайни породи обаче изискват много повече инвестиции не само в средства, но и във време, отношение и разбиране.

Това важи с особена сила за породата японски кучета хокайдо, познати повече като айну. Какво трябва да знаем за характера и поведението на айну?

Древната порода, за която има сведения още преди Христа, е направо уникална. Тези безстрашни, издръжливи, отдадени и смели животни са били приучени да работят в суров климат, в труден горски и планински терен. Суровият начин на живот ги е направил изключително ценни. Древните японци от народа айну, дал и името им, напълно са разчитали за своята безопасност на това куче, способно да защити своя стопанин и от най-свирепите диви зверове.

Макар че айну е сравнително малко куче, то е развило характер, отражение на суровата, опасна и непредсказуема японска природа. Темпераментът на айну е впечатляващ. Тези качества му помагат да стане безстрашно и агресивно животно, когато трябва да защити стопанина си и да бъде игрив, любящ и весел домашен питомец в спокойна домашна среда.

Добре развитият нюх, високият интелект и вътрешният компас, който айну притежава, са качества, които трябва да се имат предвид при желание тази порода да стане домашен любимец. Обективната преценка на възможностите на потенциалния стопанин се налага, защото той трябва да успее да овладее това животно, което може да бъде ту свирепо, ту спокойно, но винаги изключително смело. На неговата психика трябва да съответства стопанин с мощна енергия, на която айну да се подчини.

Айну е куче със забележително чувство за достойнство. То е толкова предано на стопанина си, че винаги е внимателно, подозрително и бдително към непознати. На него обаче може да се разчита, айну винаги има точна преценка.

За хората, които пътуват в трудни терени, или използват породата като работно куче, е много ценно вроденото им чувство за ориентация. Те могат да върнат стопанина си у дома, ако се изгуби.

Стопаните обаче трябва да имат предвид, че айну иска цялото внимание за себе си и е доста ревнив към други домашни любимци, а и към други членове на семейството. Трябва да му се осигурява достатъчно внимание, защото иначе силата му ще стане деструктивна.

Айну или хокайдо
Снимка: animalsbreeds

Енергичното, дръзко, наблюдателно и умно куче от породата айну не случайно е търсено за работни позиции в много служби, а като домашен питомец е пълноправен член на семейството, на когото може да се има пълно доверие.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest