miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Чести заболявания при керн териер

Чести заболявания при керн териер

Чести заболявания при керн териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Повечето стопани живо се интересуват от здравословния статус на породата, от която искат да изберат свой домашен любимец. Това е правилна тактика, тъй като наличието на много генетични заболявания и предразположения в една порода създава напрежение и отнема много от радостта от прекарването на времето с новото попълнение в семейството. Кои са честите заболявания при керн териера?

Като цяло породата се счита с добър здравен статус. Тези кученца живеят средно до 15 години, което е отлична продължителност за дребна порода. При добро гледане стигат до 18 години. Стига да не станат жертва на някое от генетичните заболявания, към които керн териерът е предразположен. Ето кои опасности дебнат малкото смело куче в здравословен план.

- Болест на Вилебранд. Това заболяване е подобно на хемофилията и засяга младите екземпляри, под 1 година. Външната изява на болестта е подобна на тази при хората - внезапно кървене, което спира трудно, опитите да се овладее от околните нямат успех. Това е патология, която се счита за наследствена, подобно на човешката. Животновъдите обикновено изключват животни, при които е открита, от разплодните програми, но все опасността съществува.

- Болест на Лег-Пертес. Това е болест на костната система и е подобна на ставната дисплазия, но е с генетична обусловеност. Животните, страдащи от това кучешко заболяване също са изключени от разплодните програми.

- Катаракта. Проблемите с очите на кучето при тази порода често са причинени от неправилна грижа, от каквато се нуждае козината на лицето на тези кучета, или от липса на такава грижа въобще.

Керн териер

- Изкълчване на патела. Това заболяване може да бъде както вродено, така и придобито. Характерно е за всички териери изобщо. Прогнозата за лечение зависи в много голяма степен от бързината на реакцията на животновъда или стопанина.

- Алергии. Алергиите при керн териера обикновено са към прашец или храна. Пълно лечение е възможно, но изисква индивидуален подход.

Тъй като повечето заболявания при породата керн териер са наследствени, добре е да се вземе кутре от проверен развъдник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest