miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Съвети при хранене на рибки данио

Съвети при хранене на рибки данио

Съвети при хранене на рибки данио
Снимка: Kuznetsov_Peter/pixabay.com

Рибки данио са разноцветни, с ярки и красиви цветове. Тяхната окраска обаче зависи от храната и нейното качество. Затова, за да бъдат даниото в аквариума пъргави, мобилни и весели, какъвто нрав имат, а и за да покажат най-доброто откъм цветове, те трябва да бъдат хранени разнообразно и балансирано, каквото е изискването за всякакъв род домашни любимци.

В естествената си среда рибки данио се хранят основно с дребни насекоми, които ловят около водоемите с прясна течаща вода в речните басейни. Сред гъсталаците и водните растения тази храна е най-лесно достъпна. Когато данио се отглеждат в аквариум обаче те приемат и друга храна. Качествените сухи гранули и храната на люспи е добър вариант за хранене на данио.

Собствениците на съда е необходимо да знаят, че този вид екзотични рибки се хранят на повърхността. Те хващат добре фуража, който започва да потъва към дъното, защото са много бързи плувци. Не бива начинаещите акваристи да се подвеждат по информацията, че данио са непретенциозни рибки и могат да се хранят само с изкуствени фуражи, ако това им се дава.

Принципно това е вярно, но акваристиката е хоби, което позволява не просто да се отглеждат малки пъстри рибки в съд у дома, но и да се наблюдават. Интересно е поведението им, оцветяването им, а и двете неща зависят пряко от храната на рибките. Еднообразното хранене превръща малките живи и пъргави домашни любимци в еднообразен пасаж, който не се откроява нито с поведение, нито с ярко оцветяване.

Затова фуражът трябва да се редува с жива храна. Това могат да бъдат дребни кървави червеи или дафния. Ядат с удоволствие и замразена артемия и това ги прави толкова ярки и пъстри.

Важно е как се поднася храната. Данио са дребни рибки, устата им е малка и едрите парчета суха храна не могат да бъдат погълнати. Затова сухата храна е добре да се стрие между пръстите преди да се сипе в аквариума.

Трябва и да се знае, че рибките данио се нахранват в първите няколко минути след като храната е подадена, така че няма нужда да се слага допълнително храна, тя се утаява на дъното и замърсява аквариума.

Рибките не бива да се прехранват, защото имат склонност към затлъстяване, а това често води до смъртта им. Нужно е също да се спазва приблизително времето за подаване на храна, да става по едно и също време, а не хаотично, защото това обърква хранителния режим на домашните любимци. В никакъв случай на рибките не бива да се дава каквото и да е от човешката храна. Изискванията към храната им не са много, лесни са за изпълнение, а постоянството се отплаща с добрия вид и разположение на данио.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest