Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Поведение на рибки данио

Поведение на рибки данио

Поведение на рибки данио
Снимка: Kuznetsov_Peter/pixabay.com

Рибки данио са едни от най-известните аквариумни обитатели. Те са интересни за наблюдение, красиви и много подвижни. Обикновено се препоръчват за първи обитатели на нов аквариум, както и на начинаещи любители на домашни аквариуми.

С какво тези рибки привличат интерес и имат толкова добра слава сред акваристите?

Несъмнено след лесното отглеждане заради непретенциозния им характер, даниото са популярни и с приятното си поведение. В един гъсто залесен и богато декориран с камъни и корени съд, те ще откроят лесно. Вътрешната помпа, имитираща течение, както и тъмният грунд и плаващите растения ще дадат възможност екзотичното данио да покаже всички характерни черти на вида си.

Най-запомнящото се по отношение на поведението на рибки данио е стадният характер на тяхното общество. Въпреки че се определят като спокойни аквариумни обитатели, те имат своя йерархия, която строго се спазва от всички.

В съда даниото се разбира добре с почти всякакви други дребни риби, дори с по-хищните. Изключение правят някои видове едри хищници като змиорка, цихлиди, дискуси, които имат даниото като част от менюто си.

Рибките от този вид са много подвижни, обичат да се състезават в плуването. Те обаче заемат горния слой или дори повърхността на аквариума и ако той не е обезопасен с капак, има напълно реална опасност някои от рибките да изскочат навън.

Тяхната непретенциозност е толкова голяма, че може да оцелеят и хранени само с изкуствен фураж. Когато им се подава храна, рибките данио улавят фуража на повърхността, но той понякога потъва надолу, така че храната им трябва да е по-разнообразна като вид, за да могат да усвоят повече храна за рибки. Непретенциозността им относно температурата на водата позволва да се отглеждат със всякакви видове рибки, които обичат по-различен температурен режим от даниото, но не са толкова адаптивни като него.

Като добавим към тези особености на поведението и простотата на отглеждане на данио, и веселото разположение на рибките във всеки момент, може да се разбере защо те се превръщат в нещо като любимци в аквариума и не само на собственика на съда, но и на случайни наблюдатели. Толкова са пъргави, че за да бъдат снимани е нужно много търпение и усет. Те обаче се възнаграждават.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest