miau.bg»Статии»Мъници»Мишки»Съвети при размножаване на джербили

Съвети при размножаване на джербили

Съвети при размножаване на джербили
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Джербилите са малки екзотични животни, които са впечатляващи както с външен вид, така и с характер. Въпреки че не можем да ги наречем претенциозни, те имат своите особености, които ги отличават от близките до тях гризачи като мишки и хамстери. Отглеждането на джербили не е трудно, дори размножаването не представлява проблем.

Какво трябва да знае стопанинът за размножаването на джербилите?

Като начало джербилите са социален вид и обичат компанията на себеподобните си, затова трябва да бъдат отглеждани по двойки. Може да бъдат събрани и в група, където на 1 мъжки се падат 2-3 женски.

Когато са в природата, тези животински групички обитават съвместно участъците на женските, които са в територията на мъжкия, охранявана от него чрез маркиране.

Полова зрелост тези гризачи достигат на 5 месеца. Малко странно изглежда, но за да се размножи двойката джербили, трябва да се хареса. В плен е добре преди това да се опознаят, защото женската може да не допусне мъжкия до себе си и дори да опита да го убие.

На свобода размножителният период на джербилите е от април до септември. Бременността на женската трае 22- 29 дни и отговаря на интервала на следващото раждане. Малките могат да надминат 10 бройки, но в повечето случаи са раждат 4-5 съвсем голи, слепи и безпомощни мишлета. Козината им се развива много бързо и след 14 дни вече са окосмени като възрастните. Стават самостоятелни на третата седмица от развитието си.

Джербили

Малко преди раждането на следващото котило трябва да се отделят подрастващите от старото. Една и също женска може да роди 2 пъти в годината. След всяко раждане женската има нужда от почивка, за да се възстанови. Тя кърми малките си около месец и половина.

Случва се 2 живеещи заедно женски да имат по едно и също време малки, макар да е рядко явление. Тогава е добре да се отдели едната женска преди раждането. Мъжкият може да остане при женската с малките, той не им пречи и великодушно поделя територията си с тях. Грижите на мъжкия за малките се изразяват в топлене с тялото, като той лежи върху тях.

Когато се оформя нова двойка джербили за развъждане, това трябва да бъдат млади екземпляри. Събирането на такива, които са останали сами след смъртта на единия в двойката, е трудно и е възможно женската да убие новия си партньор.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest