miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Опасни ли са ароматните свещи за твоето куче?

Опасни ли са ароматните свещи за твоето куче?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k746
Опасни ли са ароматните свещи за твоето куче
Снимка: MGAstudioArt/pixabay.com
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Ароматните свещи внасят уют в дома. Запалването им ни кара да се отпуснем след напрегнатия ден и да почустваме приятна топлина. Но изглежда, че те не са особено полезни за домашните любимци. Някои от ароматните свещи са опасни за кучетата и трябва да имате това предвид, ако сте стопанин на лаещ питомец.

Свещите, съдържащи етерични масла, могат да са токсични за кучетата. Те карат свещите да ухаят прекрасно, но могат да причинят увреждане на черния дроб и нервната система при кучетата, ако ги изядат.

Това също може да доведе до дразнене на устата и гърлото на вашето куче. Канела, мента, цитрусови плодове, чаено дърво и бор са едни от най-вредните масла за кучета.

Освен това кучетата са по-чувствителни към миризми от хората. Това не прави непременно ароматните свещи лоши за вдишване на кучетата, но ако имате куче с нарушено дишане или състояние като астма, по-добре е да не запалвате ароматни свещи.

Също така силната миризма при кучета може да предизвика алергична реакция. Вашето куче страда ли от много сърбеж, кучешка кашлица или кихане, прекомерно сълзене или хрипове, когато запалите свещите? Тогава животното може да има алергична реакция.

Повечето свещи са изработени от парафин. При изгарянето на парафинов восък могат да се отделят опасни химикали в малки количества. При редовно излагане това може да е потенциално вредно за кучето ви. Може да се появи и друг проблем. Ако вашето куче изяде тези видове свещи, парафинът може да причини диария на кучето.

Внимавайте и за фитила на свещите. Ако той е закрепен с малки частички метал и кучето го погълне, това също може да му причини проблеми, тъй като животното може да се задави.

Кои свещи за по-безопасни? Смята се, че свещите от органични съставки и без аромати могат са по-безопасни. Например свещи от кокос, соя и пчелен восък. Той се разпада по-лесно, ако кучето ви случайно отхапе от него.

Освен това свещите без аромат с неизбелен памучен фитил са най-безопасни. И накрая, разумно е да държите свещите си далеч от обсега на домашни любимци. Ако все пак той изяде свещ, най-добре се свържете веднага с ветеринар и съобщете, за да предотвратите по-нататъшни проблеми.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest