miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Признаци, че кучето ви се стресира от звуците у дома

Признаци, че кучето ви се стресира от звуците у дома

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k746
Кучето се стресира от звуците у дома
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Ясно че, че кучетата се страхуват от силни шумове, причинени от фойерверки и бомбички. Но знаете ли също, че ежедневните шумове в къщата, например от вашата микровълнова печка, могат да причинят стрес за кучето ви?

Често тези симптоми на тревожност или стрес не са много ясни, затова обясняваме на какво трябва да обърнете внимание.

Ежедневни шумове, които стресират кучето ви

Вероятно толкова сте свикнали с повечето шумове в дома си, че дори вече не ги забелязвате. Но това не се отнася за кучетата. Според проучване на Калифорнийския университет в Дейвис, много собственици на кучета подценяват страха на кучето си от „нормалните“ домашни шумове, като прахосмукачката или микровълновата, докато това може да причини много стрес при домашните любимци. Кучетата са много по-чувствителни към звука, защото имат по-широк слухов обхват. Поради това някои звуци могат да бъдат много болезнени за тях.

Предимно високочестотните звуци с междинни спирания, например от детектор за дим, причиняват повече безпокойство и стрес, отколкото нискочестотните, постоянни звуци.

Разпознаване на симптоми

Според водещия изследовател Ема Григ, много собственици на четириноги не разпознават страха и стреса в собствените си питомци, защото не могат да четат езика на тялото на кучетата. В резултат на това те подценяват страха. Всъщност проучването дори установи, че повечето собственици реагират по-скоро развеселено, отколкото притеснено от поведението на уплашено куче.

При голям страх кучето вероятно ще даде много по-ясни сигнали, като треперене, отдръпване или свиване. Но уплашеното куче често показва и по-незабележими симптоми. Например, помислете за задъхване, завъртане на главата, облизване на устни, сковаване, спускане на главата под линията на раменете или в някои случаи завъртане на ушите назад. Понякога не е ясно веднага, че животното наистина се страхува.

Уплашено куче

Съвети за уплашено куче

Тъй като кучето не може да си каже от какво се страхува, е добре да обърнете специално внимание на поведението и езика на тялото на вашето куче, когато използвате устройства, които вдигат шум в къщата. Имате ли подозрения, че вашето куче изпитва стрес от определен звук? Тогава се опитайте да сведете до минимум употребата на устройството, когато кучето е в същата стая. Например, ако кучето се страхува от прахосмукачка, преместете го в друга стая, докато чистите останалите помещения.

Освен това е добре да не пренебрегвате страха, но и да не покровителствате кучето си, когато го е страх. Опитайте се да заемете спокойна позиция и да спазвате обичайното си поведение. И накрая, има и лекарства против тревожност, които правят кучето ви по-малко чувствително към звукови стимули в краткосрочен план. Винаги се консултирайте с ветеринар кое е най-доброто решение за вашия четирикрак приятел.

Вижте още как да успокоите кучето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest