Miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Дресура и обучение на скай териер

Дресура и обучение на скай териер

Дресура и обучение на скай териер

След като четириногият домашен питомец бъде въведен в семейството, пред стопанина винаги изниква въпросът за неговата социализация и обучение. Дребната фигурка на скай териера не бива да заблуждава, с това кученце се работи доста трудно. То има независим и горд характер и не е склонно да изпълнява всяка команда, за да се хареса на стопанина. Нещо повече, може да откаже да се подчини, ако реши, че достойнството му е накърнено от това, което се изисква от него. И макар че е мъничък, скай териерът може да опита да доминира над стопанина.

Как трябва да се подходи с характера на скай териера?

Най-напред е нужно още след запознаване на скай териерът с обстановката в новия му дом и след първите поставени кучешки ваксини, стопанинът да започне да го извежда на улицата. Малкият домашен питомец ще може да общува с други себеподобни, вече възпитани и социализирани животни, за да се научи как да се държи в обществото.

На стопанина трябва да е ясно, че домашния му любимец много бързо ще разбере какво се иска от него, но това не значи, че ще е готов да го изпълни. Това на практика значи, че обучението му нататък трябва да бъде подчинено на изискванията за справедливост и последователност. Това важи и за тренировките му.

Скай териер

Подчинението и изпълнението на всякакви команди няма да се случи веднага, това куче не е служебно. Процесът ще бъде дълъг и труден. Важното е да не се задуши инициативността на животното. Както е обичайно за едно по произход ловно куче, скай териерът се проявява най-добре в тренировките за пъргавина и преследване. Не бива да се изисква от него да бъде универсално животно. С кучето през цялото време на обучението на скай териера трябва да се общува като с равнопоставен партньор.

За да бъде обучението успешно тази порода се нуждае от постоянен, смел и решителен учител, който не се отказва при първите трудности. Не е вярно, че скай териерите не могат да се обучават, както понякога смятат хора без опит. Те се обучават по-трудно, но пък резултатите могат да бъдат изненадващо добри. Стига да се прояви постоянство. Така че с повече усилия дресурата на скай териера ще е успешна.

Прочетете също съвети за хранене на скай териер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest