miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на скай териер

Важни грижи при отглеждане на скай териер

Важни грижи при отглеждане на скай териер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Скай териерите са дребни кученца, отличаващи се с оригиналния си външен вид и сложен характер. Родината им е Шотландия, а мястото им в домовете на благородните дами е било запазено във Викторианска Англия. Макар да ги наричат небесни, те нямат връзка с небето, а с остров Скай, откъдето произхождат.

Най-отличителната им черта е твърдата дълго козина, удълженото тяло и късите крачета. Със забележителния външен вид започва и грижата за тях. Как да се поддържа тази стигаща до земята козина?

Това всъщност изобщо не е трудна работа, защото космите не сплитат, те са прекалено твърди и стоят прави и разделени, без да образуват масури. Нужно е да се сресват 2-3 пъти седмично, за да се поддържат в добър вид. По време на линеенето това се прави всекидневно.

Тъй като козината на скай териера е много дълга, космите закриват и очите. Това налага да се помисли за прическа, която да даде възможност на животното да вижда добре, влизането на косми в очите дразни роговицата и може да предизвика сълзене и възпаление. Прекомерното скъсяване на козината отпред обаче не бива да се допуска.

Къпането на кучето е добре да се прави веднъж в месеца със специален шампоан. Подкосъмът е добре изсушен и защитен от течението след водни процедури. За разресване може да се използва спрей.

Грижите за очите и ушите са рутинни, те ще предпазят скай териерът от развитие на инфекции. Ноктите е необходимо за се подрязват редовно, за грижата за устната хигиена кученцето трябва да бъде приучено от малко.

Скай териери

Въпреки че е куче за домашно отглеждане, скай териерът се нуждае от редовни разходки, тъй като е енергично, активно и силно малко същество. То не е подходящо за дворно куче и скай териер трябва да се отглежда в къщата. Стопанинът за тази порода е винаги само един член на семейството и той трябва да се ангажира да прекарва достатъчно време със своя питомец, да го взима със себе си на излети и дори на джогинг и да бъде готов да остане единствен собственик на скай териера до края на живота му, защото тази порода не успява да свикне с втори собственик.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest