miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Кои кучета са най-застрашени от артрит?

Кои кучета са най-застрашени от артрит?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k802
Кои кучета са най-застрашени от артрит?
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг-25%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
13.90 лв.
Виж ››

Лабрадорите са сред най-предпочитаните кучета, но за съжаление са и сред най-предразположените към артрит породи. Това показва ново британско проучване, сравняващо здравните показатели на лабрадорите и други лаещи домашни любимци.

Това е първият път, в който ветеринарните специалисти разглеждат потенциалните заболявания, застрашаващи тази популярна порода, сравнявайки ги с рисковете при други кучета.

В проучването са участвали представители на разновидностите ши тцу, джак ръсел териер, кокер шпаньол и др. Разгледано е здравословното състояние на над 1400 лабрадора, както и на повече от 20 000 палета от други породи, между които и нечистокръвни породи кучета.

Според зооспециалистите именно лабрадорите са по-податливи на проблеми с ушите, артрит и кучешка кашлица. Тъй като са и много лакоми, при тях е по-голям рискът от кучешко затлъстяване.

Изследването е направено на базата на 35 често срещани болести при кучетата. Данните на специалистите сочат още, че лабрадорите са по-уязвими към 12 от всички заболявания в списъка в сравнение с другите породи. За сметка на това лабрадорите по-рядко страдат от бълхи и сърдечен шум.

Идеята на проучването е да насочи вниманието на собствениците на домашни любимци към евентуалните заболявания при лабрадорите и да подчертае нуждата от регулярно посещение на ветеринарния лекар с цел превенция.

Трябва да се знае също така, че лабрадорите не са единствените кучета, които страдат по-често от артрит. Ето още няколко породи, при които този проблем се среща повече.

Немска овчарка

Немска овчарка

Тази порода е известна със своята интелигентност и често се използва като работно куче. За съжаление, размерът на немските овчарки ги прави по-склонни да получат остеоартрит.

Мопс

Мопсът е палава порода, която осигурява часове забавление на своите спътници. За съжаление, тези любящи кучета са податливи на артрит. Освен това структурата на лицето им може да причини проблеми с дишането и прегряване.

Аляски маламут

Това е работно куче, което обича да копае дупки. Размерът и травмите по време на работа могат да причинят артрит на животното.

Голдън ретривър

Тези любящи кучета са лоялни и лесни за обучение. Енергични и винаги готови за подвизи, те са най-подходящи за активно семейство. Но и те са сред кучетата, при които артритът е по-често срещан.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest