miau.bg»Статии»Живини»Статии за кучета»Защо кучетата и котките ни правят толкова щастливи?

Защо кучетата и котките ни правят толкова щастливи?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k746
Защо отглеждането на куче или котка ни прави щастливи
Снимка: StockSnap/pixabay.com
Прибираща се каишка за кучета 6в1
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Прибираща се каишка за кучета 6в1
40.00 лв.
Виж ››

Физическият контакт е много важен за човешката природа. Чрез допира на любимо същество ние се успокояване и изпитваме радост. Без него сме самотни и много по-често страдаме от депресия. Животът ни се осмисля, когато около нас има любим човек и можем да го докосваме с ръце и тяло.

Подобни процеси се забелязват дори и при много лек допир на любимия ни домашен любимец. Изглежда, че галенето на куче или котка успява да ни направи щастливи, показва изследване на Хелена Васлинг - шведски неврофизиолог.

Според експертът по неврофизиология докосването дава на хората неповторимо усещане за щастие и спокойствие. Интересното обаче е, че този процес се наблюдава и при галене и забавления с нашите питомци - кучетата и котките.

Неврофизиологът пояснява, че при контакт с домашните животни ние отделяме окситоцин, който е наричан още и хормон на щастието. Именно така се появява и неповторимото усещане за радост, топлина и уют, което четириногите ни дават.

Васлинг допълва още, че реакцията произтича от контакт с живо същество и не може да се замени от галене на неодушевени предмети например. При докосването на друго създание ние усещаме дишане и топлина - и ги възприемаме като приятен отговор. Доставянето на удоволствие друго същество поражда удоволствие и в нас самите.

Това е само една от много ползи при отглеждане на кучета и котки. По-стари изследвания показват, че животът с домашни любимци ни предпазва от депресия и подобрява настроението ни. Пакостите на нашите опашати приятели винаги ни разсмиват и ни разведряват.

Отглеждане на котка

Освен това повишава социалните ни контакти. Мъркането на котката нормализира кръвното налягане и ни помага да се справим с болки, дължащи се на напреднала възраст. Разхождането на куче всеки ден пък допринася да сме в по-добра физическа форма и да се запознаваме с нови хора по-често.

Ежедневната грижа за друго живо същество ни кара да се чувстваме полезни, значими и обичани. Четириногите ни другари винаги ни правят компания и ни помагат да се борим с чувството за самота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest