Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Добре ли е да даваме ориз на кучето?

Добре ли е да даваме ориз на кучето?

Добре ли е да даваме ориз на кучето
Снимка: Kenky/pixabay.com

Храненето на домашните любимци днес изглежда много проста задача на пръв поглед. Затова изглежда много елементарно да бъде изхранвано кучето, което се отглежда като домашен любимец.

На пазара има огромно предлагане на храна за кучета под формата на гранули или консервирана, съобразена с възрастта и активността на лаещия ни домашен приятел. Има и вариант да бъде хранен с естествена храна, приготвена в домашни условия.

На практика нещата стоят малко по-сложно. Четириногите ни питомци са твърде любопитни към човешка храна, но предупрежденията на специалистите са категорични - на кучето не бива да се дава от това, което ядат хората, тъй като нашата храна не е адаптирана към храносмилателната система на животното. Все пак повечето продукти са добра опция за включване в кучешката диета. Важи ли това за ориза?

Добре ли е да даваме ориз на кучето?

Отговорът е положителен. Разбира се, с уговорката, че трябва да бъде подходящо приготвен. Нужно е уточнение - белият ориз е подходящ за кучето, защото е по-лесен за дъвчене от кафявия ориз, освен това помага при стомашни проблеми.

Какво може да получи организмът на домашния ни питомец от консумацията на бял ориз?

- Ще получи енергия

- Нисък процент мазнини, което е добре за здравето на кучето

- Незначително съдържание на натрий, който е вреден за кучета

- Добри количества витамин Д, полезен за живите същества

- Този продукт съдържа ниацини, калций, желязо, запълва нуждите от тиамин и рибофлавин.

- Създава комфорт за чревния тракт

- Понижава нивата на холестерол

- Играе роля на стимул на храносмилателните процеси

- Подобрява състояние на кожата

Кучетата ядат ли ориз?

Известно е обаче, че оризът съдържа захари, поради което прекомерно честото хранене с ориз може да докара диабет на кучето, а някои животни развиват и алергия към тази храна, когато се прекалява с нея.

Ниското съдържание на фибри не е проблем при хранене на кучето с ориз, тъй като той винаги се поднася с друга добавена храна, най-често зеленчуци, които компенсират липсата на фибри.

Друго условие при поднасяне на ориз на кучето е той да бъде добре сварен. Полусвареният ориз, който се готви до 7 минути, не е добра опция за кучето, продуктът изисква половин час готвене.

Температурата при поднасяне на тази храна също е от значение. Прекалено топла и прекалено студена храна не се препоръчва. Оризът за кучето трябва да се охлади, преди да се поднесе на домашния питомец.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest