Miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Заболявания при котките от породата девон рекс

Заболявания при котките от породата девон рекс

Заболявания при котките от породата девон рекс

Девон рекс е сравнително нова порода котки. Появила се е едва през миналия век, през 1959 година е забелязано първото котенце с къдрава козина, за което по-късно е установено, че има рецесивен ген, носен и от двамата родители. По-късно природата е развита, тъй като котенцата са чудесни домашни питомци с весел нрав, привързани към стопаните и много игриви.

Чудесните им качества на домашни любимци, наред със симпатичната външност, изкупват факта, че са малко по-крехки и имат нужда от съблюдаване на някои особености на породата, за се задържат в добро здравословно състояние и да достигнат средната продължителност на живот при девон рекс от 4-15 години, а защо не и максималната от 20 години.

Какви са заболяванията при девон рекс?

Най-напред трябва да се обърне внимание на факта, че козината на девон рекс е много тънка. Това предопределя изискването на живеят в добре отоплено жилище и в студените дни да не излизат вън. Ако е наложително изнасянето на котето, то трябва да е покрито с одеяло, за да не страда от студа, тъй като е предразположено към простуди. Тази порода в никакъв случай не може да се отглежда навън в двор или на открито.

За възрастните екземпляри от породата е характерно по-честото боледуване на вътрешните органи - черен дроб и бъбреци. Затова специалистите препоръчват след навършване на 8-годишна възраст девон рекс, да посещава често своя ветеринар за профилактика.

Близкородственото размножаване е причина породата да е по-предразположена към заболявания, отколкото по-стари породи котки.

Тазобедрената дисплазия, характерна за доста животни от вида, не подминава и девон рекс. Те страдат също от кардиомиопатия. На това заболяване трябва да се обърне внимание, тъй като предизвиква мускулна дистрофия.

Девон рекс

Проблемите на девон рекс с костната система не свършват дотук. Страдат и коленете на котката и това се изразява в остеоартритни оплаквания.

Заради тънкият косъм на козината при породата често се срещат кожни заболявания от различно естество, основно гъбични и бактериални.

При правилно отглеждане девон рекс са жизнени и енергични, много игриви и като цяло са устойчива порода, поради което са много популярни за домашни питомци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest