Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Колко години живеят вълнистите папагалчета?

Колко години живеят вълнистите папагалчета?

Колко години живеят вълнистите папагалчета

Продължителността на живота на вълнистото папагалче - домашен любимец е важна информация, която ще подпомогне неговия стопанин в създаване на подходящи условия за комфортен живот на птицата, за да достигне възможно най-близо до максимума от преживени години.

Колко години живеят вълнистите папагали? Върху продължителността на живота на тези пъстри малки птички са направени достатъчно наблюдения, за да се обобщят резултатите. Те показват следните числа:

- В дивата природа големината на птичката е от решаващо значение за продължителността на нейния живот. Там вълнистото папагалче живее средно около 3- 5 години, а най-дългия живот на свобода е около 8-10 години. Кратката продължителност на живот в естествена среда се дължи на особеностите на техните местообитания. Птичките непрекъснато търсят храна, място за сън, пазят се от хищници и от лошо време. Отделна и съществена причина са болестите, които не са никак малко при тези птички.

- В плен животът на вълнистото папагалче нараства значително. Средната ме продължителност е 10-15 години, но не са малко случаите, когато вълнисто папагалче живее 20-22 години. Това значително увеличено време се дължи на комфорта на живота в дома, където търсенето на храна и вода като грижа отпадат. В домовете няма хищници, освен ако не се намира котка или куче, което да държи вълнистото папагалче нащрек. При възникнал здравословен проблем всеки загрижен собственик го решава бързо. Благоприятните условия на задържането в плен оказват влияние върху продължителността на живота.

За всеки стопанин, който се стреми да създаде такива условия за живота на своя питомец, е важно да знае какво включва това понятие. Най-общо казано, основните фактори за отглеждане на вълнисто папагалче са няколко:

1. Подходящ кафез за папагалче - клетката трябва да бъде просторна, за да може птичето не само да се побира, но и да лети. Ако птиците ще бъдат две, трябва да се предвиди още по-голяма клетка, осигуряваща комфорта и на двамата обитатели

2. Продължителността на дневната светлина - в естествена среда тези птици се будят с изгрева на слънцето и заспиват веднага на залез, така че получават достатъчно слънчева светлина. У дома трябва да се създадат същите условия, защото светлината е много важна за живота на папагалчето. Продължителността на деня през зимата за папагала трябва да трае 10-12 часа, а през лятото е 12-14 часа. За малките пилета е нужна светлина по 14-16 часа. Специални лампи в търговската мрежа имитират естествената светлина.

Вълнисти папагалчета
Снимка: lutsikserge/pixabay.com

3. Стресът - самотата за тази птица е стрес, а ненужните вълнения влияят негативно на продължителността на живота. Уплахата от животни или други дразнители вкъщи е пагубна, тъй като птицата ще живее кратко в постоянен страх.

4. Температура, вода и храна - оптималната температура, наличието на прясна вода и разнообразното добре балансирано меню, съставено от висококачествени продукти, са предпоставки за дълъг и щастлив живот на вълнистото папагалче. Те трябва да бъдат съчетани с физически упражнения, които включват освобождаване от клетката, за да може птицата да лети на воля из стаята, както и да се разходи по пода, тъй като вълнистите папагалчета обичат да ходят по земята.

Ако смятате, че можете да осигурите такива условия за живот на птичката и искате да я отглеждате, вижте тези обяви и цени за вълнисти папагалчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest