Miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Говорят ли вълнистите папагалчета?

Говорят ли вълнистите папагалчета?

Говорят ли вълнистите папагалчета
Снимка: Uschi_Du/pixabay.com

Вълнистите папагали са най-често отглежданите папагалови птици в домашни условия, независимо че цялото семейство на папагалите наброява над 300 вида.

Малките красавици с ярко оперение в дивата природа населяват вътрешните части на Австралия и обикновено там се срещат в ярък зелен цвят, но в плен са наистина много пъстри поради работата на селекционерите.

Най-типичната им черта, за която всички се сещат обаче, не е цветовото им разнообразие, а способността им да говорят. Отговорът на въпроса дали вълнистите папагали говорят, е положителен. Често в дома на някой любител на очарователната птичка се среща някой бърборко, който весели стопаните и гостите им с отдели думи или цели фрази.

Как да изберем папагалче, което да научим да говори, защото е известно, че не всички вълнисти папагалчета говорят?

За целта е нужно да се вземе млада птица, не повече от 2-4 месеца и тя трябва да бъде от мъжки пол. Женските вълнисти папагали са по-срамежливи, затворени и обикновено не проговарят. Съветът на специалистите е да се избере птица в преобладаващ зелен или син цвят. Полът се разпознава по цвета на восковицата - това е кожното образувание на носа. При младите мъжки тя е розова, тенденцията е да стане лилава. При женските е бледо синя, като после става кафява.

Ако вълнисто папагалчета ще бъде обучавано да говори, птичето трябва да бъде само, защото две птички ще си правят компания и ще общуват помежду си. Единственото папагалче ще възприема човека като свой приятел и ще комуникира с него.

Вълнистите папагали са много добри имитатори и разчитат да придобият някои основни познания за живота от себеподобните си като ги имитират. Тази им склонност, заедно със способността да издават широк диапазон от звучи прави възможно имитирането на човешката реч.

Процесът на обучение с тях не е труден. Нужно е да се постъпи както с малко дете, да им се говори с подбран набор от прости и често повтарящи се думи и изрази. Добре е птицата да обитава дневната стая, където човекът, който я обучава, прекарва най-дълго.

А дали папагалчето разбира какво казва?

Това зависи от начина, по който се обучава птицата. Ако тя бъде възприемана като разумно същество и говорът е адекватен на ситуацията, ще се научи да свързва определени фрази със събитията, които описват. Папагалчето лесно ще разбере какво означават изразът, свързан с искане на храна, ако я получава след произнасяне. Вълнистите папагали са не само умни, но и много интелигентни птици и това може да се използва в обучението им да говорят.

Вижте и други говорещи папагали, както и обяви и цени за вълнисти папагалчета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest