miau.bg»Статии»Птици»Папагали»Чести причини за внезапна смърт при вълнистите папагали

Чести причини за внезапна смърт при вълнистите папагали

Причини за смърт при вълнистите папагали

Вълнистите папагали са едни от най-често избираните домашни любимци при птиците. Те са пъстри, красиви, не са едри папагали и задържането им е по-лесно. В същото време притежават невероятен запас от умения, включително и това, че могат да се научат да имитират звуци.

Обикновено стопаните на тези разкошни създания се опитват да създадат оптимални условия за отглеждането на вълнистите папагали, за да живеят дълго в дома им и да ги радват с компанията си.

Не винаги обаче се случва така. Понякога опитомените вълнисти папагалчета умират внезапно и напълно неочаквано за своите стопани. Наред с мъката по изгубения весел приятел идва недоумението от внезапната смърт на пернатото създание, за които най-често няма индикации.

Къде сбърках? Това е най-често задаваният въпрос от всеки собственик на вълнист папагал, изгубил внезапно своя домашен питомец. Възможните отговори са доста и някои от тях са наистина неочаквани. При положение, че опитомените папагали живеят средно 20 години, трябва да се знае, че в повечето случаи това е само пожелание. Болшинството от тях достигат половината от тази възраст, а понякога живеят и по-малко. Разберете защо още преди да си купите вълнисто папагалче.

1. Една от вероятните причини е заболяване на папагала, за което стопанинът не е осведомен при закупуването му. Болестите се развиват бързо и могат да завършат фатално още преди човекът да е забелязал проявите. Затова съветът е да се наблюдава зорко птицата през първите няколко дни след взимането вкъщи, за да не се пропусне някой смущаващ факт около нейното състояние.

2. Отравянето е много честа причина за внезапна смърт при вълнистите папагалчета. То може да настъпи следствие на дима от токсични изпарения. Папагалчетата имат много чувствителна дихателна система, а един от най-често срещаните газове е от тефлоновите уреди, най-вече от тиганите, които при прегряване изпускат вредни изпарения. Такива може да има в ютията, някои лампи и други. Почистващи продукти също може да съдържат вредни за птичето изпарения. Амонячните и хлорни изпарения предизвикват остри респираторни проблеми при вълнистите папагали. Течовете от газ убиват птиците много преди да бъдат усетени от хората.

Защо умират вълнистите папагали
Снимка: Uschi_Du/pixabay.com

3. Физическите травми във всекидневието са честа причина и се причиняват лесно и несъзнателно. Известно е, че вълнистото папагалче обича да ходи по земята. То е малко птиче и лесно може да бъде настъпено или наранено от човек, друг домашен любимец или при случаен инцидент. Контактът с нокти или слюнка от друго животно може да бъде фатален на птицата, дори ако не пострада фатално при сблъсък с друго животно. Физическо нараняване може да се случи и при полет и да не остави никакви външни следи, но да нарани фатално вътрешни органи на папагала.

4. Отравянето с храна или растения, които се отглеждат в дома, е честа причина за внезапния край на пъстрия ни приятел. Тези птици притежават естествено любопитство и опитват с гризане различни растения, отглеждани в саксии, а някои от тях може да имат токсичен ефект върху тях. Вредни храни за папагалите като всякакво авокадо, шоколад, напитки с кофеин се абсорбират до няколко часа от храносмилателния тракт на птицата и водят до бърз трагичен край. Подбирайте внимателно зеленчуците за вълнистите папагалчета и всякакви растения. Филодендрон, азалия, напръстник, тис, коледно дърво са токсични за папагалчето растения. Съответно заради тях вълнистото папагалче може да умре.

5. Лишаването от вода е причина за бърза и внезапна смърт. Обикновено това става поради повреда в бутилката с вода, когато живителната течност се подава по този начин. В рамките на 3 дни вълнистото папагалче умира при дехидратация.

6. Прегряването е друго причина за внезапна смърт на вълнистото папагалче. Това, че идва от топли места не бива да заблуждава стопаните. Ако клетката бъде поставена на неподходящо място под действие на пряка слънчева светлина, тя се затопля силно и това може да бъде фатално за птичето.

Загубата на папагалчето може да сполети неговият собственик и ако държи отворен прозореца, от който то може да излети и да не успее повече да се върне. Нужно е много внимание за да се чувства малкото пъстро птиче комфортно у дома.

Вижте също съвети при избор на вълнисто папагалче и правила при чифтосване на вълнистите папагали.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest