Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на бенгалска котка

Хранене на бенгалска котка

Хранене на бенгалска котка
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Бенгалската котка е хибридна порода, получена след кръстосване на дива и домашна котка. Ето защо нейната хранителна диета се обмисля с повишено внимание от собствениците.

Това, което е необходимо да знае е, че бенгалските котаци имат късо дебело черво и чувствителна храносмилателна система. Поради тази причина те са предразположени към хранителни алергии и нарушения на чревната функция. Често тези котки страдат от чревни заболявания от възпалително естество. Диетата е много важен елемент от живота на тези писани и по този въпрос трябва да се помисли още с взимането на животното у дома.

От съществено значение е къде ще бъдат поставени съдовете за хранене на бенгалската котка. Те трябва да бъдат широки и удобни за ползване, а купичката за вода трябва да е достатъчно дълбока, защото бенгалите са любители на водата и често се заседяват до съда за вода.

Мястото на съдовете трябва да бъде уединено и спокойно, за да бъде смущавано животното, докато се храни. При наличие на други домашни любимци, съдовете на бенгалското коте трябва да бъдат на достъпно за нея място.

Тъй като тази порода има диви роднини, естественото хранене на бенгалската котка е препоръчително. То осигурява разнообразно меню, по-ниски разходи и контрол над качеството на продуктите. Това, което трябва да бъде включено в диетата са:

Постно месо - говеждо, телешко, пуешко, заешко, пилешко. Те осигуряват протеини, важни за развитието на котаците. Храната трябва да бъде добре обработена термично, без пържена. Тази порода толерира добре и суровото месо, но то трябва да се попари с вряла вода преди да се сервира, а после да се изплакне под течаща вода.

Нискомаслена риба - мерлуза, риба тон, треска. Дава се не повече от 1-2 пъти в седмицата. Рибната диета на котката може да се допълни със сьомга, скумрия и херинга. Суровата риба е забранена.

Карантия - има ниска хранителна стойност и затова се дава не повече от веднъж в седмицата.

Варени яйца на котката се дават не повече от веднъж седмично, защото протеинът в тях не се усвоява лесно от организма на животното.

Зърнени храни - трябва да се сварят добре и да са не повече от 5-6 процента от общата диета.

Кисело-млечни продукти - до 4-5 месеца ако котето няма диария може да се включи в диетата козе и краве мляко.

Храни за бенгалска котка

Зеленчуци и плодове за котки - тези хранителни продукти са нужни за правилното хранене на бенгалското коте, защото внасят в организма витамини, минерали фибри. Повечето от тези храни са подходящи, но трябва да се изключат сочните сладки плодове и бобовите храни.

Тази хранителна диета трябва да бъде попълнена с витамини и минерали, включени допълнително за правилното развитие на тялото на котето.

Готовите храни от търговската мрежа са по-лесен вариант за съставяне на меню, те са обогатени с всичко необходимо за правилното развитие на животното. Няма нужда от дозировка, продължително готвене, предлагат се разнообразни вкусове. Нужно е обаче да се избират премиум храни за котки. Недостатък е само по-високата цена на тази начин на хранене.

Може да се използва смесена диета, но при бенгалските котки такова хранене често води до алергии, чревни разстройства и нарушения в метаболизма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest