Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Най-мързеливите породи котки

Най-мързеливите породи котки

Най-мързеливите породи котки

Мързел е второто название за котка. Те постоянно спят, дремят или се излежават. Някои представители на косматото племе са толкова мързеливи, че им е трудно да отидат до мястото за хранене, за да ядат. Може ли днес да се разчита на домашните котки да гонят мишките? Едва ли. Те са по-скоро пухкав декор на дивана, отколкото страшилище в мишето царство.

Защо котаците са толкова мързеливи? Кои са най-мързеливите породи котки? Интересни въпроси, на които може да се даде обоснован отговор.

Научно обяснение на котешкия мързел

Мързелът е състояние, присъщо на котките още от раждането им. Така твърди американско изследване. Обратно на останалите домашни любимци, домашните котки не търсят излишни движения, ако не им се налага. Още преди 54 години психологът на животни Глен Дженсън въвежда понятие за животните, наречено търсене на трудност. Експерименти са проводени с кучета, риби, плъхове, маймуни и други. За нуждите на изследването на животните са предложени два начина да получат храната си - да им се даде наготово или да изпълнят някаква задача, за да получат храна за награда. Всички животни избират решаването на задача.

Експериментът е проведен и с 18 домашни котки. На тях е предложен пъзел и безплатна храна. Болшинството избират храната и отделят повече време на хапването, отколкото на забавлението. С това си поведение котките се различават от плъховете, птиците, маймуните и останалите животни - диви и питомни, които са минали през експеримента. Ако на котката бъде даден направо пъзела, тя спокойно преминава към него, но при избор взима друго решение.

Не е ясно защо другите животни избират трудния път, вероятно това се дължи на изискванията на средата в процеса на еволюцията им. Котката обаче не го прави и обяснението е в нейните генетични заложби, наследени от живота на предците в естествената им среда.

Котката в дивата природа е хищник и ловец. Тя е изключително пъргаво животно и когато преследва плячката си развива много висока скорост за кратко време. За тази цел тя трябва да акумулира много енергия, която влага в лова. Необходимо е да почива дълго, за да събере силите, които са нужни за успех в улавянето на храната. Тя е много пестелива към изразходването на енергията си за други цели.

Нейните потомци днес в домовете на хората нямат тази нужда, но поведението на предците все още дреме у тях под формата на навици, с които се раждат. Трябва да се каже обаче, че тези твърдения са съвсем условни, защото писанчовците ни предлагат една много пъстра палитра от поведение и привички, условности и характери, които могат сериозно да ни объркат.

Вярно ли е, че котките след кастрация стават мързеливи?

Бирманска котка

Стерилизацията прави котешкия характер балансиран, спокоен, неагресивен. Ако не са кастрирани, те са по-игриви и активни. За да се избегнат проблеми с наднорменото тегло, се избират специални храни, както и да се увеличи физическата им активност чрез играчки, хранилки и други, които ги предизвикват към по-активни дейности. Кастрираните котки стават по-мързеливи, защото вече не са склонни да разбудят квартала в периодите на разгонване.

Защо котките с наднормено тегло са по-мързеливи?

Дебелите мързеливи котки предизвикват усмивки, защото се асоциират с Гарфилд, но състоянието е опасно за живота. Затлъстяването при котките води до сериозни здравословни проблеми. Те имат трудности с дишането, с понасянето на горещината, физическото натоварване и други. Понятие мързеливи дебели котки е заблуда. Това е резултата от неправилна диета и неглижиране на заниманията с домашния питомец.

Защо се смята, че старите котки са мързеливи?

Всички котки са страхотни почитатели на съня и почивката. Те прекарват 2/3 от живота си в това състояние. Колкото една котка е напредва в годините, от толкова повече сън и почивка има нужда. Това се случва при котките на възраст 12-14 години и е еквивалент на поведението на хората. Котката не е мързелива, тя е само стара дама.

Мързел и темперамент

Котките са различни. Някои са много енергични, други могат да се излежават по цял ден на някое удобно място. Това не означава, че са мързеливи. Става въпрос за темперамент, също като при хората.

Темпераментът е в основата на характера на котката. Една флегматична котка може с дни да наблюдава какво става наоколо, излежавайки се. Тя е спокойна, не може да се ядоса от нищо. Това не се нарича мързел, а темперамент. И в много голяма степен той зависи от породата. Котките от една и съща порода обикновено са със сходен темперамент, понякога напълно еднакви като поведение. Кои са най-мързеливите котки?

Регдол

Бирманска котка

Тази порода е по-малко активна от останалите известни породи. Спокойствието и тишината в дома няма да бъдат нарушени от присъствието на тази котка, защото тя с радост ще поддържа атмосферата в тихо и ласкаво уютно местенце, уединявайки се за дълго някъде, където да си мързелува необезпокоявано.

Селкирк рекс

Къдравата сладурка е олицетворение на толерантност и търпение. Игривите моменти на това коте са малко, то не е взискателно към вниманието на стопанина, тъй като си прекарва много добре времето самостоятелно в положение и състояние, което наричаме мързел, а всъщност е спокойствие и почивка.

Мейн куун

Нежният гигант не е пристрастен към движението. Това плахо и нежно едро животно предпочита да си почива свито в скута на стопанина, вместо да играе, стига да се побере

Мейн куун
Снимка: ClaudiaWollesen/pixabay.com

Хималайска котка

За разлика от своите предци - сиамските котки, хималайците са тихи и неактивни котаци. Те предпочитат уюта и спокойствието на приятелското човешко обкръжение, пред буйните игри с други пухчовци или катеренето, любимо на сиамците.

Регдол

Обикновено, когато някой иска спокойна котка, му се препоръчва породата регдол. Тази писана винаги ще предпочете да се сгуши в стопанина и да помързелува с него, когато се върне уморен у дома, отколкото да поиграе на криеница.

Персийска котка

Персийките са идеалните домашни любимци за хора, които не обичат шума и движението. Персийката не се катери, не лудува, но в замяна на това показва невероятни пози, изтягайки се на меко. Тя напълно се слива с рошавите постелки и обожава да се гуши в тях, мъркайки мързеливо и доволно. Така се нарежда сред мързеливите породи писани.

Руска синя котка

Руска синя котка

Тази порода е изключително независима и спокойна. Руската синя е много привързана към стопаните, но няма против да прекара време, мързелувайки сама. Тъй като не е активна, тя не се нуждае от много пространство. Необходимо за нея е съвсем малко - да не бъде обезпокоявана, когато си почива.

Няколко интересни факта за мързела и котките

Най-мързеливата котка в света живее в Япония. Този котак дори яде и пие вода, без да се надига от леглото си и е широко известен като най-мързеливата котка в света.

Котките много обичат да се излежават на хартия. Смятат, че това е най-удобното и меко легло, както и идеално място за мързелуване.

Любимо място за мързелуване на котките е тясното пространство. То им създава усещане за защитеност и улеснява почивката им, защото представата за перфектно мързелуване е неотделима от нуждата от защита в този момент на пълно отпускане.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest