Miau.bg»Статии»Котки»Породи Котки»Кои породи котки спят най-много?

Кои породи котки спят най-много?

Кои породи котки спят най-много
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Представата за котка при болшинството хора се изчерпва най-често с една и също визуализация - мъркащата пухкава топчица, която спи на прозореца, до печката, или на кое да е меко и удобно местенце вкъщи. Това е напълно разбираемо, котката е животното, което прекарва най-дълго време в сън от всички домашни любимци и един от най-големите поспаливци в животинското царство изобщо. Котките могат да спят до 18-20 часа в денонощие, макар че средно прекарват в сън около 14-16 часа.

От какво зависи това продължително спане?

Много животни спят продължително в зависимост от сезона, температурите и други причини, но при котаците тези съображения не важат. Те спят много, независимо от сезоните. Установено е, че адаптират начина си на спане според храната си, от честота на приемането и количеството на дажбата. При по-малко количество котешка храна, това пъргаво животно е по-активно и спи по-малко.

Друг показател на ритъма им на сън е графика на стопанина. Въпреки наследствените заложби, те са в състояние да синхронизират биологичния си ритъм с този на човека, с който живеят.

Продължителността на съня зависи и от количеството светлина, което получават през деня. Котаците са чувствителни към светлината и колкото по-светло е, толкова по-малко спят. Затова в мрачно и дъждовно време писаната спи видимо повече.

Значение има и възрастта на котката, здравословното състояние, в което се намира, защото има болести, които предразполагат към прекалена сънливост.

Склонността към сънливост при котките дори зависи от особеностите на породата, която определя характера на животното, а отделно стои и въпросът със собствените нужди от сън, които всяка котка има, както е при хората.

Всички котки следват основни модели на сън, независимо от какво порода са, и те трябва да се знаят от стопаните, за да могат да преценят правилно дали продължителността на съня при техния питомец е в рамките на нормалното, или причината се крие в проблем при котето.

Модел на сън при котката

Малки котета от 0 до 6 месеца

Мъниците спят повече от възрастните котки. Новороденото спи почти 24 часа на ден. Събужда се съвсем за кратко, за кърмене и отново заспива. По време на съня то освобождава хормона на растежа, така че това е добра новина, котето просто се грижи да порасне по-бързо.

Ако обаче е много трудно да бъде събудено от сън, мъничето може да има здравословен проблем и затова е добре да го види специалист.

Подрастващи писанчета от 6 месеца до 2 години

Чинчила котка

Тази възрастова група няма нужда от толкова много сън като мъниците, но все пак обича да се изтегне на топло или на слънце. На тази възраст са най-активни привечер, защото всъщност котката не е точно нощно животно, активността му е привечер. Буди се обаче нощем, защото естествената му плячка бодува тогава е време за лов.

Възрастни котки от 2 до 7 години

Възрастните котки са в същото положение като подрастващите по отношение на съня, но те вече имат утвърдени места за сън. Понякога ги сменят, както и богатия асортимент от позиции, но това е в реда на нещата.

Котки в напреднала възраст над 7 години

Старците сред котаците спят повече от възрастните и юношите, но това е естествено състояние, свързано с процеса на стареене. Тъканите им се възстановяват по-бавно, затова им е нужен повече сън.

Защо котките спят толкова много?

Котката е естествен хищник. В природата те трябва добре да пазят енергията си, за да може по време на лов да развият достатъчно добра скорост, преследвайки плячката си. Макар че опитомените котки нямат този проблем, това е част от тяхната идентичност, наследена от ловуващите предци. Ловът е нощно занимание за дивата котка. Затова денят е време, в което се акумулира енергия, така че сънят е обичайно явление.

Категоричен отговор на въпроса за продължителността на котешкия сън все пак няма. Колкото по-активна е писанката в домашна условия, толкова повече нужда от сън има. Това правило обаче е съвсем условно, защото има твърде много примери, които го отричат. Мъркащото съкровище може да прекарва много време в сън и просто от скука.

Тези грациозни създания имат по-силна нужда да презаредят батериите. Биологичният им часовник е така устроен заради наследството от древните им предци, които са ловували привечер и по изгрев слънце. Истината обаче е по-различна от създаденото мимоходом впечатление.

Скотиш фолд

Котката спи истински само в рамките на няколко минути, в останалото време тя просто дреме. Има специален термин за това състояние, нарича се котешка дрямка. Това е своеобразен режим на готовност, когато могат да отговорят на всяка заплаха. Дрямката трае от 15 до 30 минути, срещу 5 минути дълбок сън. Това кратко състояние се познава по позата на писанката - тя е легнала и свита. Дрямката се познава по това, че котката е в поза, сякаш се готви до скочи. Това е част от инстинкта на самосъхранение на животното. То е ловец в дивата природа, но също така е плячка за други хищници и трябва да бъде нащрек, дори когато си почива. Двете състояния непрекъснато се редуват, докато животното окончателно се разбуди.

Сред котаците има по-лениви и по-бодърстващи. Не само като индивидуална особеност, но и като описание на по-голяма група котки, каквито представляват породите. Кои породи котки спят най-много?

Персийска котка

Персийките разбират много добре стойността на понятия като разпускане и почивка. Нежни и спокойни, тези екзотични красавици с пухкава гъста козина са винаги в готовност да се разположат царствено върху всяка мека повърхност. Тях не ги впечатлява катеренето и скачането, макар да се радват да поиграят със стопанина. Бързо се уморяват и могат скоро след играта да бъдат видени да си почиват, дремейки на дивана.

Екзотична котка

Тази порода е разновидност на персийската, само че с къс косъм на палтенцето. По характер те са като персийската си роднина - тихи, спокойни и привързани повече към топлия скут на стопанина и меката възглавница, отколкото към игрите. Съответно прекарват много време в дрямка и почивка.

Британската късокосместа

Това е изключително приятна и адаптивна котка, отличаваща се с тих и спокоен нрав. Не обича да препуска из къщата, вместо това с удоволствие дреме някъде и мързелува. Тя е сред породите котки, спящи много.

Британска късокосместа котка спи много

Руска синя

Руската синя котка е любвеобилно, мекичко създание, което с удоволствие прекарва времето си в уединение, дремейки часове наред на слънце. Тези котета са мързеливи и пасивни и предпочитат да си почиват на тясно и спокойно място, вместо да се забавляват с игри.

Регдол

Представата за котка, която спи в скута на стопанина със сигурност е дошла от тази порода. Регдолът не е игриво коте, предпочита да спи в скута на своя човек и в краен случай да го следва като кученце по петите.

Шотландска клепоуха

Тази порода се отличава със своята приветливост и кротък нрав. Лесно се приспособяват към нова среда и веднага си намират място, където да се сгушат и да задремят. Предпочитат съня пред активните занимания и игри.

Каквато и порода да бъде котето, най-характерното за него е че може да спи навсякъде и по всяко време. С това изпълва с още едно съдържание името котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest