miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи при отглеждане на шелти

Важни грижи при отглеждане на шелти

Важни грижи при отглеждане на шелти
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Повод за куче, розов, 5 метра, до 15 кг
18.50 лв.
Виж ››

Шетландската овчарка е чудесен компаньон в семейството, добронамерен и привързан. Грижите за това животно са малко повече поради характера на козината му, но неговия чудесен нрав правят тези занимания приятни за стопанина. Тези дейности имат много позитивно значение за създаване на контакт между животното и човека, когото слуша и чийто команди изпълнява. Освен това с правилните грижи ще предотвратите възможни заболявания при шетландската овчарка.

Дългото палто на шелти изисква снабдяване с цял арсенал гребени и четки за поддържането му. В комплекта трябва да има масажно хигиенично средство, метален гребен с редки и гъсти зъби, четка за сваляне на космите. На всеки 10 дни те трябва активно да се използват.

Това ще премахне опасността от образуване на заплитания, които изискват после отрязване на части от козината. В периода на сезонно линеене козината на шелти трябва да се реши всеки ден.

Къпането на кучето не бива да е често, най-много веднъж месечно и то съобразено с желанието на животното, което обикновено дава знак за това. За къпане е нужно да се използват специални шампоани за кучета, но задължително разредени с вода или под формата на спрей, с който козината се напръсква.

Поради наследствени заболявания на очите на кучето, необходимо е редовно да се почистват и проверяват както очите, така и ушите на животното. За здравето на зъбите на кученцето е достатъчно редовно да му се дават големи кости или специални лакомства от магазина за домашни любимци.

Към грижата за шетландската овчарка спада и осигуряването на редовни разходки и двигателни упражнения, които подпомагат изразходването на енергията на кучето, то обича пространства, където може да тича на воля.

Важни грижи при отглеждане на шелти

Кучето е в състояние само да си намери занимания, за да задоволи нуждата си от физическо натоварване. Това го освобождава от напрежението и предотвратява евентуално тревожно и разрушително поведение.

Макар много собственици да не осъзнават, палето има нужда от внимание и това е изключително важна част от грижата за шелти. Кучето е много общително и не обича да остава само за дълго. Ако някой прекомерно зает човек планира да си вземе куче, тази порода не е подходящ избор за домашен любимец.

Ако пък сте сигурни, че желаете именно такова пале, вижте тези обяви и цени за шелти.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest