miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Характер и поведение на шелти

Характер и поведение на шелти

Характер и поведение на шелти
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Шелти е умалително и симпатично име за едно изключително приятно, мило, дружелюбно и умно куче - Шетландската овчарка. Някои хора приемат породата като мини вариант на колитата, но това не е съвсем точно определение, защото често това куче достига прилични размери.

Ако трябва с едно изречение да се обрисува цяла порода, това ще бъде четирикрак приятел в ролята на мениджър в миналото и в ролята на най-нежния спътник в настоящето.

Рядко някоя кучешка порода може да покаже толкова приятелско и нежно разположение спрямо стопанина си. Привързаността му е извън всякакво съмнение, но това не бива да заблуждава никого. Шелти не толерира грубо отношение към себе си, макар че не може да се очаква да покаже нервност или агресия.

Това интелигентно животно има отлична самооценка. Има независим характер и фина деликатност. Ако собственикът е зает, шелти е достатъчно тактична животинка, за да не го притеснява.

Няма нужда кучето да бъде подтиквано да играе. По всяко време шелти се присъединява към забавленията и обича колективните игри. Характерно за породата шелти е, че слуша само един собственик. Това е твърде изненадващо, като се има предвид, че съжителства успешно. С всякакви домашни любимци, няма проблем да се сприятели и с котка.

Този вид овчарка е част от породи, които са много лесни за тренировка и дресура. Умно, схватливо и изгарящо от желание да угоди на стопанина си, това е шелти по характер и затова лесно се учи на разни трикове. Може да бъде чудесен приятел на детето, тъй като се отнася с любов и грижа към малките членове на семейството.

Тъй като е умно и общително животно, шелти изненадва приятно с богат репертоар от кучешкия език - от крясъци, до силен лай и ръмжене. По такъв начин кучето се опитва да разговаря със стопанина си.

Шелти

Тежки тренировки с тази порода не могат да се провеждат. Не е удачно и непознат да се опитва да тренира кучето, то няма да толерира това. Със собственика обаче с радост участва в спортни дейности, а дългите разходки са задължителни.

Тъй като е постоянно заобиколено от хора, шелти не обича самотата. При постоянно изоставяне само вкъщи, кучето може да стане неконтролируемо. То се нуждае от обич и внимание, които да получава всеки ден.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest