Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Едри породи ловни кучета

Едри породи ловни кучета

Едри породи ловни кучета

Най-древното занимание на човека е ловът. В зората на човечеството това е бил и единственият начин за осигуряване на прясно месо за храна. Усъвършенствайки ловните си умения, хората започват да включват в своите ловни излети и верните си спътници - кучетата.

Първоначално това са представители на най-едрите кучета - молосите, по-късно настъпва разслоение сред ловните кучета, като се отделят, селектират и обучават кучета за лов на птици, на полски вредители, на водни животни и други.

Сред ловните кучета с най-голям авторитет се ползват едрите породи ловци, тъй като на тях се разчита за лов на големи и особено опасни ловни обекти - мечки, диви прасета, лосове и други.

Пример за перфектно голямо ловно куче са екземплярите тип молоси. Те са здрави животни, с правилни пропорции, силна мускулатура. Спокойни и сигурни, тези ловни кучета имат отлично обоняние и бързи реакции. Физическите им качества ги правят истински атлети.

Дого аржентино

Това едро ловно куче е тип молос и служи за лов на едър дивеч. Височината при холката при мъжките достига до 68 сантиметра, а при женските до 65 сантиметра. Теглото на мъжките е до 45 килограма, а на женските до 40 килограма.

Силата и упоритостта му, отличното обоняние и безстрашието му го правят пригодно за лов на глигани, а в Южна Америка и на пуми и други животни, които нанасят вреди на земеделието. Издържа на всякакви преходи на дълги разстояния, на лоши атмосферни условия и е в състояние да ловува през това време. Породата се използва и като бойно куче заради агресивния си нрав и затова е забранена за отглеждане в някои държави.

Ирландски вълкодав

Ирландски вълкодав

Това много голямо и мощно животно е кръстоска между ирландски кучета, донесени от келтите и стари местни породи молоси според изследователите. Достига до 79 сантиметра височина при мъжките и 71 сантиметра при женските. Теглото е около 54 килограма за мъжките и 40 килограма за женските. Неочаквано за ръста си това животно е много тихо и спокойно и се разбира отлично с деца.

Монголска овчарка

Това куче е основно пазач на овцете в будистките манастири, но монасите често ги използват и за лов. Тези животни са доста тежки и здрави, мъжките достигат до 70 килограма тегло.

Блъдхаунд

Едро куче за лов

Още едно едро ловджийско куче, което достига до 69 сантиметра и 50 килограма при мъжките екземпляри. Това гонче има отлична структура на тялото, позволяваща му да преследва едър дивеч.

Ловните кучета обикновено са много интелигентни, защото смелостта не е единственото необходимо качество за успеха на един лов. Така че едрите породи добавят и висок интелект към отличната физика и безстрашния си характер.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest