miau.bg»Статии»Рептили»Игуани»Колко години живеят игуаните?

Колко години живеят игуаните?

Колко години живеят игуаните

Игуаната е сравнително едър тропически гущер, с разнообразно цветово представяне. Прилича на малък дракон и е много непретенциозен откъм отглеждане. Точно това му качество привлича любителите на екзотични животни и игуаната е станала почти традиционен домашен питомец за всеки стопанин, който иска да има в дома си нещо по-различно от куче, коте или мини зайче.

Сдобиването с такова животно вече не е невъзможно и затова въпроси като продължителността на живот при игуаните стоят съвсем на място. Еднозначен отговор, разбира се, не може да има, защото най-големият член на вида е представен от 8 рода и 38 вида игуани, а това означава, че всеки вид има свой различен показател за средна продължителност на живота.

Животът на определен вид зависи също от начина на отглеждане, храненето на игуаната, боледуването му и всички детайли около грижите за влечугото, възможностите му за адаптация. Общите сведения са само за приблизително информиране.

В природата игуаните живеят средно 8 години. В домашни условия този период може да нарасне значително и при много добро отглеждане на игуаната тя да достигне 20 години. За стопаните на животното по-интересно е на колко години е в момента техният питомец. За щастие това може да се провери поне приблизително според размера на влечугото.

- На 1 година игуаната би трябвало да е с дължина на тялото 20-23 сантиметра, а заедно с опашката да достига 51-69 сантиметра. Теглото може да варира от 400 до 600 грама

- На 2 години тялото на игуаната вече е достигнало дължина 28-30 сантиметра, а с опашката е 71-91 сантиметра. Трябва да тежи от 800 грама до 1600 грама.

Игуана

- На възраст от 3 до 4 години това малкият дракон трябва да има между 30 и 40 сантиметра тяло, а с опашката да стига от 75 до 122 сантиметра. Теглото му значително трябва да се е увеличило и да варира от 1600 до 3300 грама.

- Между 5 и 6 години игуаните са дълги от 46 до 56 сантиметра, а с опашката са от 114 до 168 сантиметра и тежат от 4 килограма до 7, 5 килограма.

- 7-годишната игуана е дълга от 51 до 61 сантиметра, а с опашката може да стигне цели 183 сантиметра. Теглото на интересното влечуго също е внушително, от 6 до над 8 килограма.

Възрастта на игуаната може да се определи приблизително и по външен вид, но това е във възможностите само на опитни хора с дълга практика с тези интересни екзотични животни, превърнали се в често срещани домашни любимци.

Ако и вие мечтаете за такъв питомец, вижте тези обяви и цени на гущери и други влечуги.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest