Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Как да помогнем на куче да отслабне?

Как да помогнем на куче да отслабне?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
2k28
Как да помогнем на куче да отслабне?

Кучетата обичат да похапват. И подобно на хората, могат в един момент да се окажат с наднормено тегло, което да е опасно за живота им. За жалост обаче нашите питомци не могат сами да контролират килограмите си, така че тук е важно собственикът да поеме отговорност, вземайки нещата в свои ръце. Но как да помогнем на кучето да отслабне, когато е толкова трудно да откажеш на тези сладки и молещи за храна очи?

Проблемът с наднорменото тегло при домашните любимци се оказва все по-често срещан. Това е така, защото самите стопани не разхождат достатъчно дълго питомците си или пък ги хранят прекалено често и с големи порции. Нерядко на животните е давана и човешка храна, която допълнително допринася за напълняването на животинчето.

За да разберете дали вашето куче е с наднормено тегло, не е сложно. При такива животни ребрата не се виждат и вместо оформена талия се вижда отпуснат корем. Освен това кучето се движи бавно, задъхва се и изпитва трудност при сядане. Също така е видимо, че животното е много по-пълно от други кучета от същата порода, които срещате навън.

Имайте предвид, че перфектното тегло на кучето варира при различните породи и зависи от размера на любимеца. Решаващи фактори са още полът, възрастта на кучето и това дали е кастрирано. Наприемер бордър колитата обикновено тежат от 19 кг до 24 кг. Бигълът - от 13 кг до 16 кг, чихуахуа - от 2-3 кг, боксерите - около 30 кг, кокер шпаньолите - 15-16 кг. Ако не сте сигурни колко трябва да тежи вашето куче, консултирайте се с ветеринарен лекар.

Как да помогнем на кучето си да отслабне? Започнете да разхождате по-дълго своето куче и прекарвайте повече време навън. Имайте предвид, че на животното ще му е трудно да се движи часове наред без прекъсване, така че правете почивки на всеки 20-30 минути. Ако нямате възможно да разхождате кучето по-често, опитайте се да играете с любимите му играчки у дома.

Да помогнем за отслабването на кучето

Всяко допълнително движение ще е от полза за любимеца ви. За да помогнете на кучето да отслабне, трябва да коригирате порциите му. Това трябва да стане постепенно, а не от раз, защото може животното да се чувства много гладно и нервно в началото. Хранете кучето въз основа на това тегло, което то трябва да има по принцип, а не на теглото, което има сега. Разбира се, съгласувайте всичко с ветеринар. За да влезе кучето ви по-бързо във форма, спрете да го черпите с човешки лакомства.

Може да бъде трудно да кажете не на вашето пале, когато то постоянно моли за храна. И все пак, за негово добро, е важно да сте строги. Можете да научите кучето си да спре да проси храна със следните съвети:

Използвайте кучешки играчки: Когато кучето ви проси храна, възнаградете го с любимата му играчка вместо с лакомство. По този начин то получава нещо хубаво, но без калории.

Преместете кучето си в друга стая, когато ядете: Представете си, че мечтаете за нещо вкусно и миришете на вкусна храна, но не можете да я имате. Така винаги се чувстват кучетата. Затова е по-добре да държите лаещото си другарче някъде другаде, докато ядете, за да не се изкушава и то.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest