miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо кучетата се страхуват от прахосмукачката?

Защо кучетата се страхуват от прахосмукачката?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k730
Защо кучето се страхува от прахосмукачката
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Включвате прахосмукачката и кучето ви изпада в луда паника: повече стопани на палета веднага ще се разпознаят в тази ситуация. От скриването и побягването до настойчивото лаене - това са типичните признаци, че кучето ви се страхува от прахосмукачката и то много! Нека видим защо се получава така!

Главната причина кучетата да пощуряват, щом видят устройството за прахосмучене, е шумът, който то издава. Това е мощен и дразнещ звук, с който питомецът не е свикнал да чувала непрекъснато.

При наличието на силния шум, кучето изпитва необходимост да се изолира по най-бързия начин. Ако кучето приеме прахосмукачката са опасен неприятел, може дори да поиска да ви защити от нея, като започне яростно да я лае.

Странните маневри на уреда също биха могли да обезпокоят животното и да породят странни реакции у него. Същото се отнася и до специфичната миризма, която може да се отделя при засмукване на прах. Това е мирис, който е различен за животинката. Кучето има много добро обоняние, но това може да се обърка.

Комбинацията от различни миризми, които животното не може да идентифицира, ще направят кучето ви дезориентирано. В резултат на това може да се страхува от това неизвестно устройство. В крайна сметка настава какафония, защото кучето лае или дори се опитва да нападне джаджата за почистване.

Страх от прахосмукачка при кучетата

Как кучето да свикне с прахосмукачката? Ако имате избор, се спрете на прахосмукачка, която е по-безшумна. Пускайте я възможно най-често и за по-кратко. Оставяйте прахосмукачката навън, когато не е включена, така че животното да я помирише и да свикне с идеята за нея. По този начин любимецът ще е по-малко стресиран и няма да реагира така бурно, когато включите уреда.

Това важни не само за кучетата, но и за котките, които също не са от най-големите почитатели на шумните уреди за прахосмучене. Ако нищо не помогне и любимецът ви продължи да се страхува от прахосмукачката, просто го пуснете в другата стая и му осигурете място за скривалище, където да се уедини по време на чистенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest