miau.bg»Статии»Кучета»Любопитно за кучетата»Защо кучетата се страхуват от прахосмукачката?

Защо кучетата се страхуват от прахосмукачката?

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Дарт Вейдър
2k847
Защо кучето се страхува от прахосмукачката

Включвате прахосмукачката и кучето ви изпада в луда паника: повече стопани на палета веднага ще се разпознаят в тази ситуация. От скриването и побягването до настойчивото лаене - това са типичните признаци, че кучето ви се страхува от прахосмукачката и то много! Нека видим защо се получава така!

Главната причина кучетата да пощуряват, щом видят устройството за прахосмучене, е шумът, който то издава. Това е мощен и дразнещ звук, с който питомецът не е свикнал да чувала непрекъснато.

При наличието на силния шум, кучето изпитва необходимост да се изолира по най-бързия начин. Ако кучето приеме прахосмукачката са опасен неприятел, може дори да поиска да ви защити от нея, като започне яростно да я лае.

Странните маневри на уреда също биха могли да обезпокоят животното и да породят странни реакции у него. Същото се отнася и до специфичната миризма, която може да се отделя при засмукване на прах. Това е мирис, който е различен за животинката. Кучето има много добро обоняние, но това може да се обърка.

Комбинацията от различни миризми, които животното не може да идентифицира, ще направят кучето ви дезориентирано. В резултат на това може да се страхува от това неизвестно устройство. В крайна сметка настава какафония, защото кучето лае или дори се опитва да нападне джаджата за почистване.

Страх от прахосмукачка при кучетата

Как кучето да свикне с прахосмукачката? Ако имате избор, се спрете на прахосмукачка, която е по-безшумна. Пускайте я възможно най-често и за по-кратко. Оставяйте прахосмукачката навън, когато не е включена, така че животното да я помирише и да свикне с идеята за нея. По този начин любимецът ще е по-малко стресиран и няма да реагира така бурно, когато включите уреда.

Това важни не само за кучетата, но и за котките, които също не са от най-големите почитатели на шумните уреди за прахосмучене. Ако нищо не помогне и любимецът ви продължи да се страхува от прахосмукачката, просто го пуснете в другата стая и му осигурете място за скривалище, където да се уедини по време на чистенето.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest