Miau.bg»Статии»Кучета»Породи Кучета»Английски той териер

Английски той териер

Английски той териер
Снимка: reijotelaranta/ pixabay.com

При първа среща с английския той териер, впечатлението у наблюдаващия го е, че това е миниатюрен пинчер. Наистина породата прилича на пинчера по размер и външен вид. Освен това английското куче-играчка от семейството на териерите е рядка и уязвима порода и не се вижда често, затова се бърка с подобно изглеждащи кученца.

Независимо че е трудно да се намери, английският мини териер е страхотна порода - умен и енергичен, лоялен и привързан към стопаните си. Истинско забавно кученце - обичливо, мило, с красива окраска, а щръкналите му ушенца му придават забавна визия. Той териерът е идеален за градски живот в апартамент, така че си струва да се намери и осинови.

Произход на английски той териер

Произходът на мини териерът е труден за разгадаване. Смята се, че тази порода, заедно с манчестърския териер е най-древната порода териери, позната днес.

Знае се със сигурност, че в началото всеки териер е класифициран в един от двата варианта - шотландски териер и английски. Шотландският е твърдокосмет, английския е гладкокосмест, като се смята, че английският се е получил след различни кръстоски на шотландския териер.

Очарователното жизнерадостно английско кученце, наречено той териер, има в родословието си родствени връзки с хрътките, булдога и може би басета, а стандартизирането е минало през доста трудности, докато се стигне до днешния авторитет на киноложкия клуб на той териера.

Физически особености и стандарт на английски той териер

Според киноложкия клуб във Великобритания английския той териер трябва да бъде с височина 25-30 сантиметра и тегло 2.7-3.6 килограма.

Единственият разрешен цвят е черен с белези тен по краката, гърдите и лицето. Очите му са определени като бадемови и черни или тъмни на цвят, а ушите са оприличени с пламъка на свещта заради извитите си и леко заострени краища. Поставени са високо и близо едно до друго.

Космената му покривка е къса, лъскава, плътна и стегната.

Главата му е дълга, тясна с форма на клин. Има плосък череп, черна носна гъба, муцуната му постепенно става по-тясна към върха, а устните са стегнати. Тялото му е компактно и хармонично изградено, а гърбът му е леко извит. Има тесни и високи гърди. Опашката му е здрава, кучето не я носи прекалено високо.

Характер и поведение на английски той териер

Английските той териери са порода будни и привързани кучета, които обичат да прекарват времето си със стопаните. По отношение на непознати обаче кученцето се държи доста дистанцирано, затова се нуждае от сериозна социализиция от ранна възраст.

Породата е приспособима в различни жизнени ситуации и тъй като екземплярите са дребни по размер, те се справят много добре с живота в градски апартамент.

Справят се добре и са активни като повечето малки териери, могат да се забавляват и сами, но не се препоръчва да бъдат оставяни продължително време без внимание и компания, защото стават упорити и волеви, когато поради заетост не са достатъчно обучавани.

Това бързо и пъргаво дребно куче първоначално е развъждано като ловец на плъхове и днес то пази ловните си инстинкти и бързината и наблюдателността си. Затова съжителството с други домашни любимци от рода на гризачите не се препоръчва, тъй като ще събуди този му инстинкт.

Обучение и възпитание на английски той териер

Куче Английски той териер
Снимка: reijotelaranta/ pixabay.com

Английското кученце-играчка от порода той териер е много интелигентно животно и се обучава лесно. Пречка са упоритостта и независимостта на породата.

Домашното обучение обаче може да се превърне в изпитание, защото мъникът е склонен да мързелува и не иска да излиза навън в студено или влажно време. Твърдата и последователна работа още от най-ранно детство е това, което ще изгради модела, който един стопанин желае.

Важна за правилното обучение и развитие е атмосферата в дома, където кученцето се отглежда. Спокойната и уравновесена обстановка е катализатор, който може да накара той териерчето с желание да изпълнява изискванията към него, защото обича да бъде галено и насърчавано.

Типичния ловен инстинкт лесно се управлява. Трябва да се има предвид агресивността му към собствената му порода и ако ще съжителства с друго себеподобно това трябва да се възпитава от ранна възраст.

Дресурата на той териера е напълно изпълнима задача, за която е нужно само позитивно отношение, тъй като чувствителността на той териерът е силна и той реагира остро на агресия от всякакъв вид.

Грижи и поддръжка на английски той териер

Малкият той териер е много лесен по отношение на поддръжката. Заради късата козина и малкият размер това кученце почти не изисква време за обгрижването му. Трябва да се обърне внимание на козината му - да бъде чиста и лъскава. Кожата му трябва да бъде защитена, особено от зимни студове с дрешки, ушите и очите редовно трябва да се почистват. Добре е всяка седмица домашният питомец да се четка, за да се запази козината му в добро състояние.

Хранене на английски той териер

Английският той териер е куче от дребна порода и хранителната му диета трябва да бъде подобна на тази на малките по размер кученца. За тях е характерно, че имат бърз метаболизъм и енергийните им нужди са по-високи от тези на едрите, със спокоен нрав породи. Храната им трябва да съдържа повече мазнини, които са концентриран източник на енергия, непременно с високо качество и достатъчно животински протеини.

Възможностите за хранене са с готова фабрично произведена храна от премием клас или естествено хранене с домашно приготвена храна за кучета, обогатена с нужните витамини и минерали. Изборът е задача на стопанина и трябва да бъде съобразен с индивидуалните особености на кучето.

Здравословни проблеми при английски той териер

В основни линии той териерите са здрава порода и не боледуват често и сериозно. Здравословните проблеми, които са склонни да развиват, включват пателарната луксация, кучешка глухота и кожни проблеми.

По-специално внимание изисква запознаването с луксацията на патела. Това е генетично заболяване, което като наследствено състояние може да се предотврати, ако бъдещият собственик държи на отговорните развъдни практики и изиска необходимата документация, гарантираща добрия генетичен произход. Той е особено важен, за да може малкото игриво кученце да достигне без сътресения до средната продължителност на живота от 12-13 години, характерни за той териерите.

Интересни факти за английски той териер

Името на английският териер - чернен и тен, е прието през 1962 година. Черно-кафявите териери са изнасяни в САЩ и Канада и там популациите са разделени на 2 разновидности на породата - стандартна и мини (играчка).

Английският той териер е в списъка на уязвимите породи и се полагат усилия за неговото запазване чрез разработване на жизнен генофонд.

Има малка разлика между размерите на мъжкия и женския той териер, като мъжките са по-едри, което ще рече се съществува полов диморфизъм в породата.

Изненадващо тези дребни кученца не са най-подходящия приятел за детето в дома, защото детската емоционалност и по-грубо отношение не се харесва на той териера.

Малките кученца от породата той териер имат отлично развито обоняние и зрение поради факта, че са били ловци на гризачи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest