miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Дресура и обучение на тоса ину

Дресура и обучение на тоса ину

обучение на тоса ину
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Префектура Тоса като родно място е дала названието на порода бойни кучета тоса ину, като ину е японската дума за куче. Това животно е толкова ценено в Страната на изгряващото слънце, че е обявено за едно от японските национални съкровища.

Японците неслучайно го смятат за символ на преданост, вечно приятелство и лоялност - качества, ценени силно от тях. Ако стопанинът заложи на тези основни характеристики на своя домашен питомец, ще има в дома си перфектен пазач, безстрашен личен страж и непоколебим спътник, който е готов на всичко, за да го защити.

Това е една прекрасна перспектива, но тя не идва наготово с придобиване на куче от породата тоса ину.

Нужна е дълга и търпелива работа, за да се превърне характерът на един безстрашен боец, какъвто е тоса ину, в дружелюбен домашен любимец, спокойно съжителстващ с други животни и хора и спокойно общуващ с всеки непознат човек или куче. Потискането на естествените бойни инстинкти на едрата порода куче е резултат винаги на правилно обучение и социализация.

От най-ранна възраст кутрето тоса ину се нуждае от правилно и последователно обучение. Ако попадне в опитни ръце, то бързо показва добри способности за обучение и отлични резултати при социализацията.

Какво значи опитни ръце при обучението?

Това означава неговият стопанин да бъде човек със спокоен, но твърд характер, който да внуши на своя питомец убеждението, че той е лидерът, на когото трябва да се подчинява безусловно.

Ако това едро и силно животно бъде изпуснато и реши, че то е водачът на глутницата, резултатите могат да бъдат много неприятни и опасни. Затова за стопанин на тоса ину не е подходящ начинаещ собственик, без опит от работа с кучета. При такова стечение на обстоятелствата, най-добре е кучето да бъде дадено за обучение на опитен треньор.

дресура на тоса ину

Такива стъпки се налагат, тъй като физически и психически тези животни растат късно, на 2-3 години. В предишната млада възраст те вече са доста едри и в същото време упорити. Понякога проверяват стопанина си по отношение на неговата издръжливост и подготовка, като се опитват да изземат лидерската позиция от него.

Затова при обучението на тоса ину е важно да се отдели много време и внимание, за да се наложи на кучето да приеме безусловно лидерската позиция на човека. Плодовете на това постоянство са разкриване на всички положителни качества, които тази порода притежава.

За социализацията е нужно стопанинът да кани непознати хора в дома или мястото, където се отглежда тоса ину, за да може мъникът да свикне с присъствие на непознати. Внимателно трябва да се обмисли какви други животни ще съжителстват с куче от тази порода и сближаването им трябва да започне още с въвеждане на тоса ину в домашната среда.

Добре е стопанинът да си дава сметка, че за съвсем малки деца у дома куче от толкова едра и силна порода не е добра идея и да отложи взимане на такъв домашен любимец за известно време.

Желанието да се притежава толкова величествено куче има своята цена - стопанинът трябва да разполага с достатъчно свободно време, което да прекарва със своя домашен любимец, защото дългото самотно време има отрицателно въздействие върху кучето.

Тоса ину не е подходящ приятел за много зает и пътуващ човек. Необходимо е отговорно и внимателно отношение, а не само желание великолепният тоса ину да бъде член на семейството.

А в тази статия можете да видите и кои са болестите при тоса ину, за които трябва да внимавате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest