miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на тоса ину

Характер и поведение на тоса ину

Характер и поведение на тоса ину
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
Препоръчано за теб:
Повод за малко куче, автоматичен, 5 метра
19.00 лв.
Виж ››

Японците обожават боевете с кучета и тази дейност е разрешена в страната на изгряващото слънце. С тази цел е създадена и породата тоса ину. Тези японски кучета са от типа на молосите и са се появили след кръстосване на няколко породи с цел получаване на бойно куче, което тихо и безпроблемно да побеждава всички.

Очаквано, тоса ину са смели, силни и умни бойци. Тъй като са предвидени за бой, агресията е заложена в характера им и по тази причина, ако кучето бъде отглеждано като домашен любимец, е необходима упорита и целенасочена работа за социализацията и възпитанието му, за да се превърне във всеотдаен и привързан домашен питомец.

Това куче има търпелив, хладнокръвен и изненадващо смел характер, дори предвид обстоятелството, че е от бойна порода. От него може да се очаква надежден, безкомпромисен защитник, домашен питомец, изпълняващ ролята на бодигард, спътник и пазач на имуществото.

Независимо от плашещият външен вид, едрото животно е много спокойно, игриво и безшумно. В миналото то е участвало в подготовката на самураите в Япония за бой, а техните боеве са се извършвали в пълна тишина, което е наложило такова поведение на тоса ину. Така че тази особеност им е генетично заложена.

Малко изненадващ факт е, че тоса ину не е агресивен към всеки непознат. Напротив, той осъществява лесно контакт с външни лица, ако прецени, че не са заплаха да дома и стопанина му.

Едрото животно е много привързано и лоялно към семейството, с което живее, но приема само един член от него като свой стопанин. За останалите членове от домакинството то не е опасно, но не може да се очаква, че ще бъде другар в игрите на децата. Тоса ину е повече тяхна бавачка и наблюдава децата, участието в игрите им не бива да се поощрява, защото е прекалено едро и може несъзнателно да нарани дете.

Тоса ину

Това изключително наблюдателно животно може неочаквано да премине в настъпление, ако прозре някаква опасност за своя стопанин. В такъв момент се установява, че по характер тоса ину е невероятна комбинация от тактически и бойни умения, впечатляваща физика, бързина и способност да се впише във всякаква среда. Силата, безстрашието и предаността му са изумителни.

Кучетата от тази порода са невероятно умни животни. Тоса ину винаги знае кога и какво да предприеме. Това на практика е основната му работа и то я върши по най-добрия начин. Породата никога не предприема истерични действия. Кучетата тоса ину са търпеливи и добронамерени. Към останалите животни у дома, с които са израснали, те са безразлични, приемат ги като част от домашното общество, но към други кучета са агресивни, особено от техния вид. Това им е заложено от времето, когато са участвали в боеве със себеподобни.

Тоса ину познава своята сила и обикновено избира достойни съперници, но не трябва да се пренебрегва опасността от реакция срещу някое несравнимо по-слабо домашно животно като котето например. Затова тоса ину винаги трябва да бъде държано под око от стопанина си, за да се гарантира мира и спокойствието на всички у дома.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest