miau.bg»Статии»Кучета»Дресура на Кучета»Дресура и обучение на бернски зененхунд

Дресура и обучение на бернски зененхунд

Дресура и обучение на бернски зененхунд
Kомплект четки за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Kомплект четки за кучета
20.00 лв.
Виж ››

Бернският зененхунд е изключително умно и схватливо животно. Хората в Швейцария са били запленени още преди векове от качествата му дори започнали да му приписват мистични способности. Смятали, че то е способно да вижда духове.

Отличните възможности на животното, разбира се, се дължат на възможностите на породата. Към нейните предимства се числи възможността кучето да бъде обучавано и дресирано лесно. Липсата на агресия и предаността към стопанина са качества, които подпомагат процеса. Това доброжелателно и весело животно се управлява изключително лесно. Обучението на бернската овчарка е добре да започне още с идването на малкото кутре в дома.

Като начало мъникът не бива да бъде затрупват с изисквания. Обучението на кучето първоначално не бива да заема повече от 5-10 минути дневно, защото кутрето лесно ще се отегчи и ще престане да изпълнява заръките. С времето продължителността на заниманията ще се увеличава незабележимо.

Правилната социализация на всяка порода е много важна за възпитанието и по-нататъшния живот на кучето и това се отнася и за бернския зененхунд. Ако се пропусне моментът, по-късно това пастирско куче ще стане плахо и нервно в присъствие на непознати.

Не бива да се забравя, че това е куче-пазач. То ще се държи като такова, но без да бъде агресивно. То лесно може да бъде обучено като бавачка на малките деца в семейството, защото има заложена защитническа страст в себе си и по този начин ще спести някои грижи на родителите за малките им деца.

Ако мъжко куче от породата не бъде социализирано и обучавано, то може да прояви агресия към друго мъжко куче и поради големия си размер може да нарани друго животно или само да бъде наранено. За по-дребни по размер животни пък може да стане опасно, затова независимо от миролюбивият си характер бернският зененхунд се нуждае от обучение.

Бернска овчарка

Тъй като бернското планинско куче гори от желание да угоди на стопанина си, обучението, както и дресурата на бернския зененхунд за изпълняване на различни специфични задачи е улеснена. То не търпи грубост, но винаги отговаря при насърчение. Затова не е трудно да бъде дресирано да тегли шейната, или да бута количката на детето, да носи различни предмети. Поради едрия си ръст може да тегли товари до 100 килограма.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest