miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на бернски зененхунд

Хранене на бернски зененхунд

Хранене на бернски зененхунд
Универсална четка за косми за прахосмукачка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсална четка за косми за прахосмукачка
26.00 лв.
Виж ››

Бернският зененхуд като домашен любимец се представя като весел и доброжелателен питомец, отличен спътник на своя стопанин. Отглеждането му е свързано с доста трудности поради здравословните рисове, които крие породата, но швейцарското планинско куче улеснява стопанина си със своето послушание и добър нрав.

Сред грижите за бернското планинско куче е изхранването му. То не е трудно, защото бернският зененхуд може да бъде хранен както с фабрично приготвена, така и с естествена храна, приготвена у дома, стига да е винаги прясна и от висок клас за готовата.

Тъй като планинската овчарка от Берн е сравнително едро животно, то се нуждае от големи порции храна. Готовата от търговската мрежа указва количеството и съставките, които са вложени в нея. Нужно е да се избира такава, в която мазнините са с ниско съдържание. Бернското куче е склонно към наднормено тегло.

За естествената храна на бернския зененхуд трябва да се спазват няколко изисквания:

- Месото и субпродуктите са основата на хранителната диета и обхващат 70 процента от храната;

- Зърнените култури са около 15 процента;

- Суровите и варените плодове и зеленчуци - около 5 процента;

- Киселото мляко - около 10 процента.

Веднъж в седмицата в менюто може да се включи постна риба и яйце.

Бернски зененхунд

Тази порода кучета се нуждаят от храни с хрущяли, за де укрепнат мускулни кучешките връзки. Месото може да се даде и сурово. Стомашно-чревният тракт ще бъде облагодетелстван от тази храна. Преди да се добавят витамините и минералите е добре стопанинът да се посъветва с ветеринарния лекар на своя питомец.

Забранените храни за бернският зененхуд не се отличават съществено от тези, които не са подходящи за други кучета. Това са макаронените изделия, прясното мляко, солта, пикантните подправки, захарта, тестените изделия, пушените, сушени, мариновани и изобщо обработвани с различни подправки и техники храни.

Месните субпродукти, като кокали, които са нужни за кучето, не бива да се дават сурови. Термично обработени трябва да бъдат всички субпродукти, които се дават за допълнение към храната. Тръбните кокали пък е нужно да се изключат напълно, защото са опасни за здравето на животното.

Внимателното и добре обмислено хранене на кучето е гаранция за добро здраве на бернското планинско куче. Нуждата от прясна и чиста вода денонощно не бива да се пропуска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest