miau.bg»Статии»Кучета»Здраве на Кучето»Заболявания при английски дог

Заболявания при английски дог

Заболявания при английски дог
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Автоматичен повод за куче с фенерче - 5м до 15кг
26.00 лв.
Виж ››

Отглеждането на английски дог не е лесна задача и изисква много отдаденост, защото това огромно куче е предизвикателство дори за опитен човек. Наред с многото предизвикателства, стоящи през собственика на подобно животно е и грижата за кучешкото здраве.

Знаем, че всяко животно е индивидуално, както и всеки човек, но все пак породата има някаква склонност към определени кучешки заболявания. Тези, които измъчват английските мастифи, както още наричат договете, не са малко и трябва да се имат предвид.

Превъртане на стомаха

Едрото куче е изложено на такава опасност, ако яде топла храна, както и ако яде прекалено бързо. Опасността от преплитане на червата не е малка, затова е добре храната да се дава на по-малки порции и след хранене кучето да се остави да почива, да не се подлага на физически стрес.

Възпаление на ставите

Английският дог е много голямо животно. Често то застава на колене, а редовното натоварване на тази зона предизвиква оток на колянната става. Създават се въздушни джобове, пълни с течност. Те са източник на болка и дискомфорт за кучето. Операциите за премахване на проблема са опасни, защото нерядко завършват със смърт. Затова профилактиката е от изключителна важност.

Кучешки очни заболявания

Тази порода често има проблеми с очите. Не е изключено кучето да е напълно сляпо. Добре е още с взимането на малкото кутре да се направи преглед от специалист и да се провери за възможни заболявания при английския дог.

Болести при английски мастиф

Дисплазия на тазобедрената става

Това ставно заболяване при английския дог се диагностицира с помощта на рентген. Животното страда от силна болка при ходене, не може да изкачва стълби. Важно е патологичното състояние да се диагностицира рано, за да се потърси помощ навреме.

Кучешки ушни инфекции

Заболявания на ушите при английския дог могат да възникнат при неправилно почистване. Тогава се образува ушна кал, която е място за развитие на бактерии.

Бъбречни проблеми при кучето

Голямо животно като английския дог може да образува камъни в бъбреците от твърдата вода, която пие. Ако се забележи кръв в урината, трябва веднага да се потърси ветеринар, защото може да се противодейства на процеса.

Затлъстяване на любимеца

Опасността от затлъстяване е твърде реална, защото английския дог не е спортно животно, той се движи бавно, не обича пъргавите движения, а е склонен да яде много. Корекцията в храненето на английския дог е отговорност изцяло на стопанина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest