Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Важни грижи за източноевропейска овчарка

Важни грижи за източноевропейска овчарка

Важни грижи за източноевропейска овчарка
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Източноевропейското овчарско куче е основно служебно и работещо животно. На него се делегира грижата за сигурността на дома и членовете на семейството. Обучени екземпляри от породата са водачи на незрящи хора и придружават инвалиди. Някои от тях са полицейски кучета или помагат в други охранителни институции.

Това животно е свикнало да се грижи за човека, за неговите нужди основно от сигурност. Източноевропейската овчарка обаче също има потребност да бъде обгрижвана от своите собственици. В какво се състоят грижите за източноевропейската овчарка?

Правилата за правилна грижа не са особено трудни и не се различават от тези за немските овчарски кучета. Важното е да се знае, че това животно не понася добре затворените пространства. Ще се чувства щастливо в открит двор, където да ходи на воля и където ще разполага със своя къщичка. Гъстата му козина го пази добре от студовете. То се нуждае от повече простор и редовни разходки, дори в най-лошото време.

Поддръжката му включва редовни грижи за хигиената на очите на кучето, ушите, ноктите и зъбите. За тях е необходимо да се отделя време веднъж в седмицата.

Козината им е със средна дължина и ако трябва да се подстриже някаква част от нея, но това ще бъде само заради някаква корекция, а не защото кучето непременно се нуждае от цялостно оформяне на космената покривка. Ако прекалено се скъси косъмът, животното може да получи кожно заболяване от слънцето или да се нарани.

Това куче е много дисциплинирано, затова, ако се отглежда източноевропейска овчарка в апартамент, то трябва веднага да научи своето място в дома, където ще бъде леглото му и неговите вещи. Сухо, на сянка, откъдето цялото жилище може да се наблюдава. Това е необходимост за това наблюдателно и будно куче.

Важни грижи за източноевропейска овчарка

Къпане на кучето не е необходимо повече от 2 пъти в годината. Козината му се нуждае повече от разресване, за да не се получат бучки от сплитане. Ресането с четка се препоръчва, защото им и масажен ефект.

Балансираната хранителна диета и редовните кучешки ваксинации ще осигурят на това стабилно и здраво куче безпроблемен и щастлив живот като домашен любимец, за който то ще се отплати многократно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest