Miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Как да различим мъжките гупи?

Как да различим мъжките гупи?

Как да различим мъжките гупи
Снимка: Zucky123/pixabay.com

След като оборудват аквариума си и го заселят с обитатели, акваристите веднага се заемат с въпроса за определяне на пола на своите домашни любимци. Нужно ли е това?

За неизкушения зрител това е въпрос, породен само от любопитство, но за опитните собственици на аквариуми е важна подробност, която ще осигури мира в техния домашен съд, както и възможностите за успешно размножаване на гупите. Ще помогне и за осигуряване на подходящи грижи за бременните гупи. Затова не е излишно веднага да се установи кои рибки са мъжки и кои женски.

Как да познаем мъжките гупи в домашния ни аквариум?

1. Форма на тялото - първата разлика между женските и мъжките гупи е във формата на тялото. Мъжките са стройни, с издължена форма на тялото, за разлика от женската, която е по-заоблена

2. Размер на рибките - мъжките са видимо по-дребни - те достигат до 3 сантиметра дължина.

3. Шарките и цвета на телата им - мъжките гупи са по-ярко оцветени от женските, като по телата им се наблюдават и шарки. На опашката и на тялото на рибката може да се забележат райета и петна в бяло, черно, зелено, оранжево, лилаво и синьо. Те служат, за да съблазняват женската, при която отсъстват.

4. Отсъствие на гравитално петно - при мъжките тъмно петно на корема на рибката не се наблюдава.

5. Форма и големина на перките - при мъжкия дорзалните перки са видимо по-дълги, те плуват във водата, докато и рибката плува.

6. Форма на каудалната перка - при мъжкия се виждат големи, дълги опашни перки, които са ярко оцветени с много красиви шарки.

7. Формата и дължината на аналната перка - мъжката гупа има дълга анална перка, която е леко заострена на върха. Тя служи за освобождаване на сперматозоидите в женската.

Мъжка и женска гупа

Мъжките гупи имат и по-различно поведение в сравнение с женските гупи. Те са силно агресивни по отношение на женските и постоянно ги тормозят сексуално. Затова се препоръчва в един аквариум никога да не се оставя един мъжки с една женска, защото той няма да я остави на спокойствие. Групичката женски на един мъжки е приемливото съотношение, за да се чувстват по-спокойни дамите в съда.

По тази причина изборът на рибки трябва да става не само по видове, но за някои от тях и по полове. За целта е нужно да се познава поведението на рибките, не само нуждите им от храна и пространство.

Прочетете още за гупите и важите грижи за тези рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest