miau.bg»Статии»Рибки»Отглеждане на Рибки»Как да различим женските гупи?

Как да различим женските гупи?

Как да различим женските гупи?

В домашния аквариум най-популярният обитател е рибката гупа, независимо, че има склонност да изяжда новородените си. Тя обаче се размножава най-бързо при чифтосване, много е красива и интересна за наблюдение, както и лесна за отглеждане, откъдето идва засиленият интерес към нея.

След като заплененият по рибките си акварист се сдобие с нужните му екземпляри за развитие на домашния съд, веднага идва на дневен ред въпросът кои са мъжки и кои са женските гупи?

За повечето хора това е неразрешима загадка, тъй като рибките изглеждат еднакви. Това е само първоначално впечатление. Гупите се различат по много показатели по отношение на пола си. Ще се спрем на женската гупа в аквариума.

Можем лесно да я открием и различим от мъжката по няколко показателя:

- Цвета и формата на тялото - тези рибки като цяло имат доста необичайна форма на тялото. Женските имат характерната издължена форма на тялото, но тя е по-малко забележима, защото тялото е по-широко, по-кръгло и 2 пъти по-голямо от това на мъжката. Когато една женска гупа е бременна, нейното тяло изглежда квадратно и доста помпозно, сякаш е настръхнала. Изглежда почти кръгла непосредствено преди раждането. Цветът е по-блед от този на мъжката;

- Размерът на рибата - по размер женската гупа достига 6 сантиметра и е по-едра от мъжката;

Гупи

- Наличие на гравитално петно близо до задните части - става въпрос за черно петно под тялото на рибата в близост до опашката. Това показва женски пол. При бременните гупи то става по-голямо и по-тъмно;

- Формата на гръбната перка на рибата - дорзалната перка на женската е по-къса от тази на мъжката;

- Формата на каудалната перка - женската има къса каудална перка, която

не е така шарена, както на мъжката;

- Формата и дължината на аналната перка - женската гупа има триъгълна анална перка. Тъмното петно е точно под нея.

Разбира се, поведението на рибките също е показател за пола им. Женските се движат в група, имат приятелски отношения помежду си и социалното им общуване е доста интензивно. Те не нападат мъжките, а са тормозени обикновено от мъжкаря, който често разваля общуването в женското общество на гупите.

Ако и вие сте пленени от тези морски обитатели, разгледайте нашите обяви за рибки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest