miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Характер и поведение на ваймаранер

Характер и поведение на ваймаранер

Характер и поведение на ваймаранер
Бутилка за пиене на вода за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка за пиене на вода за кучета
22.00 лв.
Виж ››

Сребърен призрак е друго название на кучето от порода ваймаранер. То не е случайно, а много подходящо за такова рядко и необичайно животно. Характерният и малко неочакван сив цвят на космената покривка, както и експресивният вид правят това куче луксозен домашен любимец, защото съчетава необичайни качества на виртуозно справящ се ловец и отличен домашен компаньон на стопанина.

Зад респектиращата външност и древният произход на това едро и силно животно се крие дружелюбно същество, с високо развит интелект. То е изключително привързано към стопанина си и се разбира много добре с деца. Интелигентността му идва на помощ при обучение и то усвоява много добре всяка команда.

Ваймаранерите са лоялни към собствениците си същества и предпочитат компанията на собственика си, като искат да бъдат постоянно близо до него. Не се справят добре със самотата и ако бъдат оставени за дълго сами проявяват деструктивно поведение.

Външността на кучето създава впечатление за агресивно и опасно животно, но това е само привидно. Ваймаранерът не е агресивен, може спокойно да бъде оставен с деца, защото ще играе с тях и ще ги закриля. Единствената опасност е, че може да нарани несъзнателно съвсем малко дете заради големия си размер.

Собствениците на такива домашни питомци се радват на приятелски настроен домашен питомец, който е забавен, безстрашен, много бърз и пъргав и винаги охотно се включва във всяка игра. Фризбито, игрите за ловкост и други активни забавления са му по вкуса.

Ваймаранер

Отделно ваймаранерът е отлично ловно куче, което днес се използва много активно в ловните дружинки. Измъкването на патицата от водата и откриването и вдигането на глигана в гората не представляват трудност за него. Поради размерите му го използват основно за лов на едър дивеч - елени, диви свине, а в миналото и на мечки.

Сребърният призрак умее да открива дивеча по кървава следа, има отличен нюх и внезапно изниква в гръб на ловния обект, точно като призрак. Използват го също и като полицейско куче за тези му възможности.

Дисциплината, издигната до висока степен при него го прави помощник на ловеца, на когото винаги може да се разчита, а това е изключително важно за успеха на ловния излет. Работата в екип му се отдава, както и стратегиите в лова. Забележително е умението му да донесе ловен обект, без да остави следи от зъбите си по него.

Ваймаранерът понася съжителство и с други домашни любимци, но само ако е израснал от малък с тях, иначе може да погледне и като на ловен обект, особено ако се използва за лов. Като недостатък в характера на ваймаранер може да се посочи само възможността кучето да прояви агресия, ако реши, че някой застрашава стопанина му. Затова се препоръчва ранна социализация, за да се избегнат неприятни инциденти, тъй като животното е едро и може да стане опасно по тази причина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest