Miau.bg»Статии»Кучета»Хранене и Отглеждане»Хранене на китайското качулато куче

Хранене на китайското качулато куче

Хранене на китайско качулато куче

Хранителната диета е едно от основните условия за отглеждане на здраво и активно животно за всички собственици на домашни любимци. Храненето на китайското качулато куче не прави разлика от това правило.

За всеки собственик на такъв домашен любимец е важна информацията, че животното не е претенциозно към храната. Стига храната за китайското качулато куче да е прясна и добре балансирана, домашният питомец ще покаже добрия си апетит. Трябва обаче да се помни, че породата е склонна към кучешко затлъстяване и затова храненето трябва да е премислено добре.

За повечето стопани е по-лесно да хранят своите питомци с готова суха храна. Китайското качулато куче се отнася много положително към нея.

Ако обаче желанието на собственика е да го храни с естествена кучешка храна, трябва да спазва изискването 70 процента от нея да се състои от месо. Останалото е за зърнените храни като елдата и ориза, млечните продукти и зеленчуците и плодовете. Тези кучета много обичат ябълки и моркови и с тях ще се разнообрази добре менюто им.

Примерното меню за естествена храна на китайското качулато куче трябва да изглежда приблизително така:

- Месо - от 50 до 70 процента и то стои в основата на храната му. Подходящи са говеждото, телешкото, заешкото и пуешкото. Пилешко само с повишено внимание може да се включва.

Храни за китайско качулато куче

- Зеленчуците за кучето съставляват от 30 до 50 процента от храната. Може да се изберат зеле, карфиол, морков, тиквичка, чушка, но без картоф.

- Варивата включват елдата и ориза. Царевицата, овесът, грисът и просото трябва да се изключат като вариант.

Към кучешката храна не бива да се добавя сол.

Когато китайското качулато куче се храни с домашно приготвена храна, е нужно да се добавят като хранителни добавки необходимите витамини и минерали. Най-важни сред витамините са А, Д и Е. Калцият и фосфорът също са задължителни за правилното развитие на костите и зъбите на кучето.

Ако се използват готови храни, най-добре да се заложи на премиум клас, храната трябва да е прясна.

Животното се нуждае от непрекъснат достъп до чиста и прясна вода.

Прочетете също и за дресурата на китайското качулато куче.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest