miau.bg»Статии»Котки»Котешкото Здраве»Заболявания при котка ашера

Заболявания при котка ашера

Заболявания при котка ашера
Снимка: planetsave

Ашера е сравнително млада порода котки, появила се през 80-те години на миналия век. Тя е изкуствено създадена от хората, като са използвани гени на обикновена домашна котка, сервал и африканска леопардова котка. Така се е получило съчетание от качества и особености на диви и питомни представители на котешкото семейство.

Какво може да се очаква при това съчетание по отношение на здравословния статус на животното? От какви заболявания страда котка ашера?

Котката от порода ашера е предназначена да живее на топло предвид африканските гени. Тя не би се чувствала добре в студен климат. Простудите са непосредствена заплаха за здравето на котето. Ето защо трябва да се осигури място на домашната красавица до камината или радиатора. Друг вариант е спи на електрическо одеяло. Във всеки случай трябва да е на топло.

Като изкуствена порода, ашера има като малък недостатък недобре развитата сърдечно-съдова система, която предполага възникване на здравословен проблем в някакъв момент от живота. Профилактиката е задължителна и прегледите при ветеринар трябва да са поне 2 пъти в годината, за да сте спокойни, че няма здравословни проблеми при ашерата ви.

Както при повечето котки, при ашера също може да възникнат очни или ушни възпаления. Затова редовното почистване на очите и ушната мида не бива да се забравят.

Друга характерна особеност на всички изкуствени породи са котешките алергии и ашера също не е защитена от тях. Трябва особено да се внимава с храната. Препоръките да се дава сурово говеждо или телешко месо, както и сурова морско риба на котката, тъй като тя има широко застъпени гени на диви свои роднини не е особено препоръчително. Специалистите са много внимателни и съветват все пак месните и рибните храни да минават през термична обработка.

Ашера

Не се препоръчва също да се дават хранителни продукти с наличие на консерванти в тях, премиум клас храни са задължителни за ашера.

Самото животно е хипоалергенно и не предизвиква алергични пристъпи при чувствителни хора, така че е това е още едно предимство при избора на тази порода за домашен любимец, наред с всички други преимущества на това в дома да има екзотична и рядка порода котка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest