miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Грижи за котка ашера

Грижи за котка ашера

Грижи за котка ашера
Снимка: Pinterest
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
Препоръчано за теб:
Безшумна пила за нокти за домашни любимци
43.00 лв.
Виж ››

Най-красивите и грациозни индивиди в животинското царство са от семейство Котки. Не случайно все повече хора отглеждат като домашни любимци леопарди или дори тигри. Тези, които нямат ресурси да се занимават с животни от такъв клас, но обичат екзотичните и красиви представители на дивите котки, имат шанса да се докоснат до тайните на дивата природа чрез домашен любимец - котка. Това е изкуствено създадено животно от порода, наречена ашера.

Ашера е въплъщение на грация и сила, най-скъпата и едра котка, в която са съчетани гени на добре познатите ни мяукащи домашни любимци, на сервал и на африканска леопардова котка. Несъмнено гледката на такова създание е изумителна, но как да се грижим за него, какви изисквания може да има към поддръжката, храната, отношенията му с членовете на семейството и настаняването му?

Тъй като става въпрос за много едро животно, достигащо до 14 килограма тегло, с нрав, наследен от диви животни, то се нуждае от специално място за настаняване - волиера, където на воля да играе и изразходва огромната енергия, която се събира в него. Тази котка може да играе в продължение на часове със стопанина си, а после да продължи забавленията с играчките си. Такива са необходими, за да може животното да проявява ловните и дивите си инстинкти, силно проявени в него като катерене, скачане и дебнене.

Котка Ашера
Снимка: planetsave

В останалото време тази прекрасна котка е послушен домашен питомец и се задоволява с грижите, които се полагат за домашните котки. Разликата е, че при ашера всичко е много по-голямо и повече. Котешката тоалетна трябва да бъде с възможно най-голям размер, за да се запази хигиената в дома. Хранителната дажба е значително повече от тази на котка от каквато и да е друга порода, но като състав е същата.

Ашера е интелигентно животно, което лесно се обучава и е в състояние да се научи да изпълнява различни номера, ако сама прояви интерес към тях. Тъй като е с доста спокоен и уравновесен нрав, грижите за ашера не са трудни. Тя може да бъде научена да се разхожда навън на повод, но не бива да бъде оставяна без надзор, защото най-вероятно ще се изгуби, ако избяга сама.

Поддръжката на котка от тази порода не изисква почти никакво усилие, достатъчно е да бъде сресана два или три пъти в седмицата с гребен. Трябва да не се забравя обаче, че произходът на животното от африкански род го прави непригодно да живее на студено. През зимата е нужно да му се осигури място до камината или радиатора, в краен случай на електрическо одеяло.

При правилни грижи ашера ще радва стопаните си с екзотичен чар и мило поведение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest