Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Съвети при хранене на абисинска котка

Съвети при хранене на абисинска котка

Съвети при хранене на абисинска котка

За любителите на екзотични породи котки добра възможност да се сдобият с интересен домашен питомец и абисинската котка. Тя е красива, грациозна и игрива като повечето представители на африканската фауна, но заедно с това има и доста особености при грижите за нея, най-вече по отношение на храната.

Абисинската котка е доста придирчива в храната си. Добрата новина е, че е склонна да свикне с някакъв сбор от хранителни продукти и дълго да се задоволява с тях. Стопанинът не бива да забравя, че растежът на животното изисква промяна в хранителните навици, за да се отговори на нуждите на растящия организъм.

Много важна част от храненето на котките от породата е сухата храна. Тя трябва да търпи промени с времето, за да е в крак с достигнатата възраст, а освен това в различни периоди животното изисква различен фураж.

Изборът на марката храна за абисинската котка е на собственика, но е нужно стриктно да се следи възрастта на домашния любимец. До една година храната им задължително трябва да за малки котенца и след това се започва постепенно преминаване към храна за възрастни, като бебешката храна се намалява като доза в продължение на период от време, необходим за плавно свикване с новото. При рязко прехвърляне към нова храна, това ще има лоши здравословни последици.

Освен суха храна абисинската котка харесва и консервирана. Тя се предлага като пастет или месо на малки парчета, сготвено със сос или зеленчуци. Такава храна обаче трябва да се дава само като лакомство, защото пълноценното хранене само с нея ще доведе до отказ от сухата храна.

Абисинска котка

Проблем на храненето на абисинската котка е честото повръщане на котките от тази порода, която може да се дължи на здравословни проблеми, чувствителен стомах или недобре сдъвкана храна. Затова трябва да се потърси специалната храна, предназначена за котки с проблемно хранене. Тя е създадена специално за ориенталски породи.

По-обстойно трябва да се проследи и въпросът с водата за абисинската котка. Тъй като е на суха храна, тя се нуждае от повече вода. Необходимото количество на ден е 150 милилитра.

Друга особеност на породата е, че тази котка не обича да пие вода от купичка или друг съд, който е приготвен за нея, а от течащата от чешмата вода. Затова е добра идея да се осигури фонтан за животни, какъвто се предлага в търговската мрежа.

Особено интересен момент в храненето на тази котка е, че абисинските пухчовци имат вегетариански наклонности и обичат зеленчуци и плодове. Ябълките, пъпешите, морковите и маслините са идея за хранителни продукти за тях.

Може да им се дават и млечни продукти като сметана, кисело мляко, извара. Трябва обаче да се внимава с млякото при големите котки, защото те не го усвояват добре и затова се дава по малко, нищо, че е полезно за тялото им.

Добрата хранителна диета ще държи домашният питомец здрав и щастлив и така той ще разкрие всички предимства на породата си.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest