miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»Хранене на котка чаузи

Хранене на котка чаузи

Хранене на котка чаузи
Снимка: Purrfect Cat Breeds
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Котка чаузи е екзотична и скъпа, тъй като е кръстоска между питомен и див представител на котешкото войнство. От тази кратка характеристика произлиза заключението, че чаузи може да се храни сама с лов. Това е твърде погрешна представа, защото обратно на очакванията породата не може да се похвали с добро храносмилане.

Това се дължи на някои особености в анатомията им. Чаузи имат по-къси черва, отколкото е обичайно при котките и затова тяхната храносмилателна система трудно се справя с някои храни от рода на картофите, зърнените храни и брашнените продукти. Тази порода е предвидена от природата се движи два пъти повече от останалите и по тази причина може да затлъстее. Прехранването изобщо не се препоръчва. Когато пухкавата топчица е леко гладна, това е най-доброто състояние за нея.

Специалистите препоръчват като най-удачен вариант за хранене на чаузи сухите и консервирани храни от висок клас, предназначени за котки с чувствителен стомах. Това се отнася и за роднините на чаузи - абисинската котка, така че може напълно да се доверим на тази преценка.

Котка чаузи
Снимка: Cat Breed Selector

Според друго виждане породата трябва да се храни само с месо и то сурово, защото това е храната на дивите представители на семейство Котки. Не е обаче препоръчително да се правят опити с толкова деликатно животно като котка чаузи.

Във всеки случай свинското месо трябва да се изключи решително от менюто, но на котката може да се даде възможност ловните си способности като се предложи фуражна мишка или новородено пиле.

Млякото и млечните продукти са допустими, яйцата, плодовете и зеленчуците също, но чак след като е направена проверка за непоносимост с минимални количества от всеки плод или зеленчук. При естествено хранене трябва да се добавят нужните витамини и минерали. Особено внимание трябва да се обърне на калция, тъй като едро животно като чаузи може да страда от костни заболявания на по-късен етап.

Водата за домашния любимец трябва да бъде прясна и в постоянен достъп, а ако животното изпитва глад между храненията, може да замени някоя хапка с вода.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest