Miau.bg»Статии»Котки»Хранене и Отглеждане»От какви грижи се нуждае котка чаузи?

От какви грижи се нуждае котка чаузи?

грижи за котка чаузи
Снимка: Cat Breed Selector
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
Страхотен аксесоар за вашето куче:
Бутилка с резервоар за вода и храна за кучета
23.00 лв.
Виж ››

Повечето любители на котки са щастливи да приютят в дома си някое изоставено улично котаче, но има и хора със специални изисквания - те търсят нещо екзотично, скъпо и задържащо вниманието. При такива изисквания най-добре да се помисли за домашен любимец от породата чаузи.

Чаузи е невероятно красива и скъпа порода, защото е получена след кръстосването на диво и питомно животно от вида и това придава на чаузи аристократично излъчване заради сребристия нюанс на косъмчетата в козината, едрото елегантно тяло и неподражаемото достойнство, което тази красива котка излъчва.

Тази умна и податлива на обучение котка съчетава по много интересен начин дивото и питомното. Това обаче може да създаде някои затруднения при грижите за котката чаузи.

Всеки див звяр обича свободата и не може да бъде затворен в помещение. Котките от своя страна са основно домашни питомци, привързани силно към домашното пространство.

Чаузи обаче не може да прекарва по цял ден мъркайки на дивана. Дивото в нея изисква достатъчно пространство за свободно движение. Затова изискването на нейното отглеждане включва:

- свободно пространство за движение, най-добре в къща с двор;

- финансови възможности над средните;

- достатъчно свободно време и желание да бъде споделено с интересния ни домашен питомец.

Едно от големите предизвикателства при отглеждането на чаузи е привикването на използва тоалетната си. Котето от тази порода няма генетична памет за това действие и по тази причина приучаването е особено проблемно. Любовта и упорството на стопанина тук са от съществена важност.

Поддръжката на тялото на чаузи не е нещо, което изисква усилия. Животното се грижи за козината си по възхитителен начин съвсем само. Освен това няма нужда от затопляне с допълнителни дрехи за котки, то се справя идеално и с тази задача.

Сресването с твърда четка веднъж в седмицата обаче е наложително. То не само поддържа космите, но влияе положително и на кръвообращението, а самата котка го приема възторжено.

Тъй като дивите предци на чаузи са любители на водата, котката от тази порода е наследила невероятна привързаност към водните процедури и с голямо удоволствие плува, гмурка си и се къпе. Шампоанът и кърпата са необходими атрибути за поддържане чистотата на чаузи и тя ще ги приеме радушно.

Поддържането на очите, ушите, ноктите и зъбите на котката не се различава от това, което се прави за останалите котки. За играчките обаче има някои условности.

Тъй като това е потомък на дива котка, трябва да се извежда често на разходка и за целта е нужен нагръдник и каишка специално за котки. Освен това животното може да бъде обучено да бъде ловец, тъй като носи силно развит този инстинкт.

Въпреки това чаузи не може да се грижи сама за прехраната си, тя се нуждае от същата храна като останалите породисти животни от вида.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest